Regisztráció és bejelentkezés

Duplex rozsdamentes acél munkadarab forgácsolási technológiájának optimalizálása esztergagépen

Duplex rozsdamentes acél munkadarab forgácsolási technológiájának optimalizálása esztergagépen

Pécsi Dénes, BSc IV. évf., Fogarassy Márton, BSc V. évf., e-mail: pecden90@gmail.com

Konzulens: Gyurika István Gábor, tanszéki mérnök, Gyártástudomány és -technológia Tanszék, e-mail: gyurika@manuf.bme.hu

A TDK dolgozat témája egy EN 1.4469 duplex rozsdamentes acél munkadarab forgácsolási technológiájának optimalizálása, azaz a forgácsolhatóság, mint az anyagminőséggel összefüggő komplex jellemző vizsgálata. A dolgozat lényege, hogy a feladathoz egy finomprecíziós öntöde által legyártott vezetőcső felületét különböző beállítási paraméterek mellett esztergáltuk, és közben arra törekedtünk, hogy a szerszámlapka a feladatát legjobban teljesítve a lehető legtöbb forgácsot távolítsa el, majd ebből következtetéseket vontunk le. Az éltartamot gazdasági megfontolásokból egy adott időben maximalizáltuk. A TDK munka eredménye a forgácsolás minősítése lett adott környezetben műszeres mérésekkel alátámasztva.

Első lépésként különböző szakirodalmak alapján választottuk ki azt az eljárási lépéssort, ami a vizsgálatok szempontjából a legmegfelelőbb. El kellett döntenünk azt is, hogy milyen tokmánypofákat használunk, milyen lapkákat, illetve a hűtő-kenő folyadék minőségét. Miután döntöttünk, a megmunkálási terv kidolgozása volt a feladat. A munkában az első mérés paramétereiben mintaként szolgált a finomöntödében egy NCT-GD-5DT CNC esztergán néhány hónappal korábban megmunkált ugyanilyen anyagból készült munkadarab programja. Ezt követően a munkadarab-befogó készülékbe rögzíthettük a munkadarabot, majd kezdődhetett a megmunkálás. Az optimalizálás során változtattuk a fogásmélység (mm), előtolás (mm/ford.) és főforgácsoló sebesség (m/min) értékeit, majd rögzítettük az eredményeket.

A forgácsolhatóság megítélése kvalitatív úton történt, minősítése pedig kvantitatív módon. Megvizsgáltuk a fő illetve a kiegészítő jellemzőket is. Esztergagépen végeztük a munkálatokat, a lapka éltartamát pedig stopperrel mértük, mikroszkóppal vizsgáltuk. Minden egyes forgácsolási paraméterváltoztatás után mértük a felületi érdességet érdességmérő berendezéssel. A minősítéssel meghatározott forgácsolhatóság számszerűsítése kétféleképpen történt: abszolút mérőszámokkal, illetve relatív értékek képzésével.

A vizsgálat során generálódó mérési eredményeket összevetettük különböző szakirodalmakban és szerszám katalógusokban található eredményekkel. A kapott eredményeket kiértékeltük, diagramokban ábrázoltuk őket, és ezekből következtetéseket vontunk le. A TDK dolgozat a vizsgálati folyamat leírása mellett leírja a duplex acélok előállításának menetét, majd bemutatja, hogy valójában milyen előnyökkel jár ezeknek az acéloknak a használata, hiszen jó korrózióállósággal illetve szilárdsággal rendelkeznek.

Irodalom:

1. Robert N. Gunn: Duplex Stainless Steels. TWI Ltd., United Kingdom (1997)

2. Bali János: Forgácsolás. Tankönyvkiadó, Budapest (1980)

3. Proceedings of the 13th International Conference on Tools (ICT 2012). University of Miskolc, Department of Production Engineering, Bíbor Kiadó, Miskolc (2012. március 27-28.)

szerzők

 • Pécsi Dénes
  gépészmérnöki
  nappali alapszak
 • Fogarassy Márton
  gépészmérnöki
  nappali alapszak

konzulens

 • Dr. Gyurika István Gábor
  adjunktus, Gyártástudomány és -technológia Tanszék

helyezés

II. helyezett