Regisztráció és bejelentkezés

Laboratóriumi kombinált abszorber-adszorber mérőállomás tervezése és kivitelezése

Mind az abszorpció, mind az adszorpció technológiája nagyon elterjedt, több iparágban alkalmazzák különböző tisztítási technológiáknál. Vegyipari, gyógyszeripari és környezetvédelmi területeken egyaránt jelen vannak, és fontos szerepet töltenek be. A két műveletet közegek tisztításánál, szétválasztásánál használják. Az adszorpciós eljárás lényege, hogy szilárd felületen gőz-, gáz- vagy folyadékközegből megkötjük a kívánt komponenst, míg abszorpciónál folyadékkal lehet elnyeletni különböző komponenseket a légnemű közegből.

Egy abszorpciós mérőberendezés a Tanszék Stokes Laboratóriumában már jelen van, azonban több ponton felújításra szorult. Továbbá a Tanszéken található adszorber mérőállomás is, mely kivitelezése további korszerűsítési munkálatokat kívánt. Mivel mindkét berendezéshez hasonló gépészeti elemekre és műszerezettségre van szükség, ezért hely és költségtakarékosság végett a két műveleti berendezést egy keretszerkezetre terveztem meg. A gépészeti tervezést a kivitelezés követte, melyet önkéntes nyári gyakorlati munkám során valósítottam meg.

A berendezéssel számos üzemállapot valósítható meg, azaz az abszorber önálló működése és az adszorber önálló működése mellett a két művelet kombinálható is egymással. Ezáltal új kutatási mérések valósíthatók meg, mely során nem csak az abszorber toronyban beszabályozható mennyiségű nedvességet lehet elnyeletni az adszorber szilikagél ágyával, hanem ammónia beadagolásával szagkomponensek is megköthetők aktívszén töltettel. Továbbá elektromos légmelegítő beépítésével a gázoldal hőmérsékletének emelésével, párolgási vizsgálatok is elvégezhetők az abszorberben, valamint az adszorpció hőmérséklet függése is vizsgálható. Az itt felsorolt esetek kutatási mérései nem képezték részét jelen munkámnak, azokat a jövőben kívánom vizsgálni.

Munkám során ismertetem a tervezés lépéseit, a 3D modellt, kitérek a számításokra, majd bemutatom a berendezés elkészítésének lépéseit, végül összefoglalom a műszerezés kialakítását és a beüzemelés, próbamérések menetét. A gép segítségével hallgatók megismerkedhetnek két, a vegyiparban széleskörűen alkalmazott eljárással.

szerző

 • Horváth Máté
  Gépészmérnöki mesterképzési szak
  mesterképzés (MA/MSc)

konzulensek

 • Dr. Poós Tibor
  egyetemi docens, Épületgépészeti és Gépészeti Eljárástechnika Tanszék
 • Varju Evelin
  Adjunktus, Épületgépészeti és Gépészeti Eljárástechnika Tanszék

helyezés

Jutalom