Regisztráció és bejelentkezés

Mezőgazdasági őrlemény sterilező berendezés műveleti méretezése

Mezőgazdasági őrlemény sterilező berendezés műveleti méretezése

Kulcsszavak: sterilizálás, műveleti méretezés, anyagjellemzők mérése

Az állati eredetű élelmiszeripari termékek minősége nagyban függ attól, hogy az állatok milyen körülmények között élnek és milyen tápanyagokat kapnak. A piacon számos különféle tápszer található, amelyek alkalmazásával a magasabb termelékenység mellett (pl. tejhozam növelése), az állatok egészségét is biztosíthatjuk. Munkánk során egy fermentációs eljárással készült táp előállítási technológia sterilező berendezésének műveleti méretezésére kerül sor. Az elméleti berendezés folyamatos üzemben dolgozik, amelyben az alapanyagként szolgáló kukoricacsutka őrlemény sterilizálása, majd hűtése történik, valamint a későbbi fermentációhoz szükséges oltóanyag is ebben a berendezésben kerül hozzáadásra.

Egy ilyen berendezés méretezéséhez szükséges hőtani és áramlástani számítások elvégzése, valamint az ehhez szükséges anyagjellemzők mérése is a dolgozat részét képezik. Az egyes műveleti paraméterek, pl.: a fajhő, a halmaz és szemcsesűrűség, a porozitás, a keverési teljesítmény igény, a rézsűszög különböző anyag nedvességtartalmak mellett kerülnek meghatározásra.

A dolgozat eredménye egy elméleti berendezés, amely ha működőképesnek bizonyul, konstrukciós tervezés után prototípusként is szolgálhat egy takarmányadalékokat gyártó cégnél.

Irodalom:

1. S.Cenkowski, C.Pronyk, D.Zmidzinska, W.E.Muir: Decontamination of food products with superheated steam. Journal of Food Engineering, 68-75.,2007.

2. P. Medel, M.A Latorre, C.de Blas, R. Lázaro, G.G Mateos: Heat processing of cereals in mash or pellet diets for young pigs. Animal Feed Science and Technology, 127-140., 2004.

3. Ashok Pandeya, Carlos R.Soccol, David Mitchell: New developments in solid state fermentation: I-bioprocesses and products, Process Biochemistry, 1153-1569., 2000.

szerző

 • Kovács Tamás
  Energetikai mérnöki alapszak (BSc)
  alapképzés (BA/BSc)

konzulensek

 • Dr. Poós Tibor
  egyetemi docens, Épületgépészeti és Gépészeti Eljárástechnika Tanszék
 • Dr. Örvös Mária
  c. egyetemi tanár, Épületgépészeti és Gépészeti Eljárástechnika Tanszék

helyezés

Jutalom