Regisztráció és bejelentkezés

Fagyasztva granulálás művelete

Az ipar számos területén szükség van granulátumok gyártására, melynek egyik módszere a fagyasztásos granulálás. A gyógyszeripari alkalmazásokon (pl.: vitaminok, vakcinák, inhalátorok) kívül a vegyiparban (pl.: környezetbarát akkumulátorok), a kerámiaiparban (pl.: szinterezésre szánt porok) és az élelmiszeriparban (pl.: kávépor) is széles körben alkalmazzák ezt a technológiát.

Ez a művelet magában foglalja a porlasztást, a fagyasztást és a szárítást. Első lépésben szuszpenziót porlasztanak be egy folyékony nitrogénnel teli tartályba, ahol létrejön a fagyott granulátum. Ezután ezt vákuumba vezetik, ahol a víz szublimáció útján távozik az anyagból. A művelet legfőbb előnyei, hogy alkalmazásával hőérzékeny anyagok is feldolgozhatóak, az így előállított szemcsék közel azonos szerkezetűek, mérettartományúak és nedvességtartalmúak lesznek, valamint az esetlegesen hozzáadott adalékanyagok nem diffundálnak a felületre, így biztosítva a termék homogenitását.

A fagyasztásos granulálás napjainkban alkalmazott egyik legfőbb alternatívája a porlasztva szárítás. Ez utóbbi eljárás ugyan kevésbé energiaigényes, de a végtermék alakja, mérete és szerkezete nem lesz annyira homogén, mivel a folyamat során a szemcsék zsugorodnak és üregek jönnek bennük létre. Ezek a hátrányok bizonyos felhasználások során problémát jelenthetnek, többek között ezekre a nehézségekre is megoldást nyújt az általunk vizsgált technológia.

Kutatásunk céljai közé tartozik a fagyasztásos granulálás eljárásának, berendezéseinek megismerése, valamint összehasonlítása egyéb granuláló műveletekkel szakirodalom alapján. Ezeket követően javaslatot teszünk egy fagyasztva granuláló technológia laboratóriumi kialakítására, mely a jövőben kutatási és hallgatói mérések végzésére is alkalmas lehet.

szerzők

 • Dombóvári Dóra
  Gépészmérnöki mesterképzési szak
  mesterképzés (MA/MSc)
 • Kozarek János Zsolt
  Gépészmérnöki mesterképzési szak
  mesterképzés (MA/MSc)

konzulensek

 • Dr. Szabó Viktor
  Üzemmérnök, OBO Bettermann (külső)
 • Dr. Poós Tibor
  egyetemi docens, Épületgépészeti és Gépészeti Eljárástechnika Tanszék

helyezés

Jutalom