Fagyasztva granulálás művelete
Az ipar számos területén szükség van granulátumok gyártására, melynek egyik módszere a fagyasztásos granulálás. A gyógyszeripari alkalmazásokon (pl.: vitaminok, vakcinák, inhalátorok) kívül a vegyiparban (pl.: környezetbarát akkumulátorok), a kerámiaiparban (pl.: szinterezésre szánt porok) és az élelmiszeriparban (pl.: kávépor) is széles körben alkalmazzák ezt a technológiát.
Ez a művelet magában foglalja a porlasztást, a fagyasztást és a szárítást. Első lépésben szuszpenziót porlasztanak be egy folyékony nitrogénnel teli tartályba, ahol létrejön a fagyott granulátum. Ezután ezt vákuumba vezetik, ahol a víz szublimáció útján távozik az anyagból. A művelet legfőbb előnyei, hogy alkalmazásával hőérzékeny anyagok is feldolgozhatóak, az így előállított szemcsék közel azonos szerkezetűek, mérettartományúak és nedvességtartalmúak lesznek, valamint az esetlegesen hozzáadott adalékanyagok nem diffundálnak a felületre, így biztosítva a termék homogenitását.
A fagyasztásos granulálás napjainkban alkalmazott egyik legfőbb alternatívája a porlasztva szárítás. Ez utóbbi eljárás ugyan kevésbé energiaigényes, de a végtermék alakja, mérete és szerkezete nem lesz annyira homogén, mivel a folyamat során a szemcsék zsugorodnak és üregek jönnek bennük létre. Ezek a hátrányok bizonyos felhasználások során problémát jelenthetnek, többek között ezekre a nehézségekre is megoldást nyújt az általunk vizsgált technológia.
Kutatásunk céljai közé tartozik a fagyasztásos granulálás eljárásának, berendezéseinek megismerése, valamint összehasonlítása egyéb granuláló műveletekkel szakirodalom alapján. Ezeket követően javaslatot teszünk egy fagyasztva granuláló technológia laboratóriumi kialakítására, mely a jövőben kutatási és hallgatói mérések végzésére is alkalmas lehet.
szerzők
-
Dombóvári Dóra
Gépészmérnöki mesterképzési szak
mesterképzés (MA/MSc) -
Kozarek János Zsolt
Gépészmérnöki mesterképzési szak
mesterképzés (MA/MSc)