Regisztráció és bejelentkezés

Merevített nyomástartó edény szilárdsági és stabilitási vizsgálata

A dolgozatban először nyomástartó edények hengeres köpenyének különböző szabványok szerinti méretezési eljárásai kerülnek bemutatásra. A bemutatott számítási eljárások a szilárdsági és stabilitási szempontból szükséges falvastagság meghatározására irányulnak mind merevítetlen, mind pedig gyűrűkkel merevített esetben.

A szakirodalom ismertetését követően a dolgozat egy kiválasztott konstrukcióra vonatkozó számításokat és azok eredményeit tartalmazza. A vizsgált berendezés egy 5000 mm hengeres köpenyhosszúságú, 2000 mm külső átmérőjű sekély domború fedéllel lezárt szénacél tartály. A szilárdságra történő méretezés során 2 bar belső nyomás, a stabilitásra történő méretezés pedig teljes vákuum figyelembe vételével történt. A merevítőgyűrűk a tartályhoz hasonlóan szintén szénacélból készült, 150x200x5 mm-es zártszelvények.

Ezt követően a szerkezetben kialakuló feszültségi állapot meghatározása történt különböző konstrukciók esetén. A merevítőgyűrű és köpeny csatlakozás feszültségi állapotának meghatározására analitikus módszer került kidolgozásra. A kidolgozott módszer pontosságát végeselemes vizsgálat támasztja alá.

szerző

  • Marinkó Ádám
    Gépészmérnöki mesterképzési szak
    mesterképzés (MA/MSc)

konzulens

  • Dr. Nagy András
    Egyetemi docens, Épületgépészeti és Gépészeti Eljárástechnika Tanszék

helyezés

Jutalom