Regisztráció és bejelentkezés

Keverős dobszárító keverési teljesítmény szükségletének meghatározása

A hétköznapi életben gyakran találkozhatunk porkeverés műveletével például sütemények készítésénél, vagy ipari technológiáknál például betonkeverő alkalmazásánál.

Szilárd szemcsés anyagok keverése esetén nem alkalmazható a folyadékokra használt keverési teljesítmény meghatározási összefüggése. A TDK célja a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem Épületgépészeti és Gépészeti Eljárástechnika Tanszéken lévő keverős dobszárító keverési tengelyteljesítményének meghatározása. A berendezés feladata a nedves szilárd szemcsés anyagok szárítása meleg levegővel, folyamatos keverés mellett. A keverés javítja a két közeg érintkezését, valamint megakadályozza a szemcsék összeragadását.

Szakirodalom kutatás alapján összefoglaltuk a vízszintes tengelyű, granulátum keverő készülékek keverési teljesítményszükségletének számítási módszereit. Összegyűjtöttük a számítási összefüggésben lévő paraméterek meghatározásának módszereit, ahol szükséges, laboratóriumi méréseket végeztünk. Az ismeretlen tagok meghatározása után a számítási összefüggést validáltuk a keverős dobszárítón végzett mérésekkel.

Irodalomjegyzék:

1. Vincent W. Uhl, Joseph B. Gray, „Mixing Theory and Practice”, 1986

2. Amruta K. Wankhede, Dr. A.R. Sahu, „Design, Modification and Analysis of Concrete Mixer Machine”, 2015

3. B. D. M. P. Bandara Dissanayake, H. S. Jayewardene and B. M. K. S. Thilakarathne, „Design and Development of a Low Cost Grain Flour Blender”, 2015

szerzők

 • Horváth Dániel
  Gépészmérnöki mesterképzési szak
  mesterképzés (MA/MSc)
 • Varju Evelin
  Gépészmérnöki mesterképzési szak
  mesterképzés (MA/MSc)
 • Hegedüs Károly Ifj.
  Gépészmérnöki mesterképzési szak
  mesterképzés (MA/MSc)

konzulens

 • Dr. Poós Tibor
  egyetemi docens, Épületgépészeti és Gépészeti Eljárástechnika Tanszék

helyezés

III. helyezett