Regisztráció és bejelentkezés

Anaerob membrán bioreaktorok

A fenntartható szennyvíz kezeléshez, elengedhetetlen, hogy a szennyvízben lévő szerves anyagok energia tartalmát hasznosítani tudjuk. Ehhez az egyik legkézenfekvőbb módszer, az anaerob lebontás, mely során energetikailag is hasznosítható biogáz keletkezik. A hagyományos anaerob lebontást végző reaktorok mellett megjelentek a membrán szűréssel kombinált anaerob reaktorok (AnMBR). Ezek a jobb kibocsátási értékek mellett, a legtöbb szennyvíz típus kezelésére alkalmasak. A membránok magas ára, és eltömődésük okozta többlet költségek jelenleg gátat szabnak a technológia széleskörű, ipari méretű elterjedéséhez.

A tudományos diákköri munkám egy átfogó képet nyújt az AnMBR-ok jelenlegi technológiájáról. Ismerteti a reaktor típusokat, azok előnyeit, illetve azokat a hátrányokat, melyek megoldása szükséges az egyes reaktor típusok gazdaságos üzemeltetéséhez. A dolgozatom kitér a biogáz képződés inhibitoraira, valamint arra, hogy a reaktor különböző működési paraméterei milyen hatással vannak a biogáz termelődésére. Foglalkozik a membráneltömődés mechanizmusával és a membrán tisztítás lehetséges módszereivel, majd bemutatja, milyen szennyvizek tisztítására alkalmazható.

Az AnMBR legfontosabb eleme a membrán, mely visszatartja a reaktor szilárd anyag tartalmát a benne lévő mikroorganizmusokkal együtt. Ennek hatására az iszapkor és a hidraulikus tartózkodási idő egymástól elkülönül, így reaktor mérete lényegesen kisebb, és a beállási ideje is rövidebb lesz.

szerző

  • Kéki Szilveszter Gábor
    Energetikai mérnöki alapszak (BSc)
    alapképzés (BA/BSc)

konzulens

  • Dr. Poós Tibor
    egyetemi docens, Épületgépészeti és Gépészeti Eljárástechnika Tanszék

helyezés

Jutalom