Regisztráció és bejelentkezés

Ipari axiális ventilátorok akusztikai jellemzőinek vizsgálata

Dolgozatom témája a kereskedelmi forgalomban elérhető axiális ventilátorok zajára vonatkozó irányelvek felkutatása, továbbá egy konkrét axiális ventilátor által kibocsátott hangteljesítmény számítással történő becslése és mérése. Célom megmutatni, hogy a szabványos számítási eljárások túlzottan konzervatívak, ami piaci hátrányt jelenthet a gyártó cégeknek. Akusztikai mérésekkel a túlbecslés elkerülhető, így a termék versenyelőnybe kerülhet.

Feladatom első fázisában magyarországi ventilátorgyártó vállalatok képviselőivel készítettem interjút, hogy megtudjam, milyen számítási módszerek, illetve mérések alapján határozzák meg a termékeik kibocsátott hangteljesítményét. Van-e olyan rendelet, irányelv, szabvány, ami számszerűsíti, hogy a gyártott ventilátorok által kibocsátott hangteljesítményszint maximum mekkora lehet? Mi a gyakorlat a katalógusban megadott hangteljesítmény-adatokra vonatkozóan? Ezeket mérik vagy légtechnikai jellemzők alapján számítják? A cégekkel végzett közös munka során bebizonyosodott, hogy a ventilátorzaj fontos szempont, a zajcsökkentés piaci versenyelőnyt jelent.

A következő lépésben esettanulmányt végeztem. Egy hőcserélő ventilátor kibocsátott hangteljesítményszintjét számoltam ki a VDI 3731 szabvány segítségével. A számításhoz a ventilátor átlagos összhatásfokára volt szükségem, amelyet kísérleti úton határoztam meg. Az így kapott hangteljesítményszint értéket összehasonlítottam a ventilátor katalógus adataival, továbbá a kísérleti úton meghatározott hangteljesítményszinttel, amelyet a hangnyomásszint eloszlásának méréséből számítottam ki. A feladatom utolsó részeként mikrofontömbös mérést végeztem a hőcserélő ventilátoron.

Az eredmények összehasonlításából kiderült, hogy a VDI szabvány túlbecsli a hangteljesítményt, tehát felhasználói szempontból a biztonság felé mozdul el. A gyártó számára azonban ez hátrányos lehet. Következésképpen, ha egy vállalat el akarja kerülni azt, hogy a VDI irányelvei alapján történő konzervatív számítások miatt elveszítse a versenyelőnyét, mindenképpen célszerű konkrét akusztikai méréseket végezni, és azok eredményeit a ventilátor katalógusban megadni. Mindez rámutat arra, hogy az Áramlástan Tanszék által végzett akusztikai mérések komoly gyakorlati jelentőséggel bírnak.

szerző

  • Hizsnyai Máté
    gépészmérnöki
    nappali alapszak

konzulens

  • Tóth Bence
    doktorandusz, Áramlástan Tanszék

helyezés

Jutalom