Regisztráció és bejelentkezés

A fordított ozmózis technológiai vizsgálata

A fordított ozmózis elvén működő szétválasztási folyamat az egyik legfontosabb és legszélesebb körben alkalmazott technológia, melyet a hadsereg már az 1960-as években is hatékonyan használt sótalanításra. A népességrobbanásból adódóan az ivóvízkészletünk csökken így 2025-re számos országban jelentkezhet ivóvíz hiány. Számtalan vízkezelő eljárás létezik, azonban a fordított ozmózis a legelterjedtebb, egyszerűsége és relative alacsony energiaigénye miatt. Széles körben alkalmazható: tengervízből történő ivóvíz előállításra; gyümölcslevek, tej, kávé besűrítésére; gyógyszeripari, nagy tisztaságú víz előállítására; szennyvizek kezelésére; továbbá olajos, radioaktív hulladékok eltávolítására.

Az RO a fordított ozmózis (reverse osmosis) rövidítése. Ez a folyamat akkor játszódik le, ha az ozmózisnyomás nagyobb, mint a kialakuló egyensúlyt biztosító nyomás, így az oldószer (esetünkben a tiszta víz) ellentétes irányba fog áramolni. Munkám során a sós víz fordított ozmózis elvén történő sótalanítását és ennek berendezését, továbbá a művelet csoportosítását és a művelethez kapcsolódó berendezések felhasználási területeit vizsgáltam. Az RO berendezés központi eleme a féligáteresztő membrán, mely a sós vizet permeátumra és koncentrátumra választja szét. Kutatásom során a szakirodalmakat áttekintve kitértem a különböző típusú és kialakítású membránokra, és előkezelési technológiákra.

Továbbá a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem Épületgépészeti és Gépészeti Eljárástechnika Tanszék laboratóriumába tervezett mérőállomás méretezéséta szükséges paraméterek összegyűjtését, majd ezek követelményjegyzékbe foglalását elvégeztem. Végezetül pedig elkészítettem a berendezés technológiai folyamatábráját. A laboratóriumi mérőállomás 4 főegységből áll: előkezelési egységből – mely megszűri a kezelendő vizet a nagyobb mechanikai szennyeződésektől, továbbá megköti a szabad gyököket –, nagynyomású szivattyúból, szétválasztó elemből – vagyis magából az fordított ozmózis membránból – és utókezelő egységből.

szerző

  • Nagy Eszter
    Energetikai mérnöki alapszak (BSc)
    alapképzés (BA/BSc)

konzulens

  • Dr. Poós Tibor
    egyetemi docens, Épületgépészeti és Gépészeti Eljárástechnika Tanszék

helyezés

Jutalom