Regisztráció és bejelentkezés

Szakaszos szűrőállomás és szelepkarakterisztika-mérőkör tervezése és vizsgálata

Tudományos diákköri témám a gépészeti folyamatok során felmerülő szűrés illetve a folyadékok áramlását szabályozó szelepek kiválasztásához szükséges karakterisztika mérésére alkalmas berendezés tervezése.

A szűrés mechanikai szétválasztó művelet, célja a folyadék-szilárd, ill. a gáz-szilárd rendszerekben a fázisok szétválasztása. A szűrésnek két alapvető típusa van: mélységi, illetve felületi szűrés. A vegyipari-, élelmiszeripari folyamatokban és a környezetvédelemi eljárások során gyakran alkalmaznak felületi szűrést a szűrőbetét regenerálhatósága miatt. A művelet hajtóereje a szivattyú okozta nyomáskülönbség.

A folyamatok szabályozását - legyen szó mennyiségi, vagy minőségi szabályozásról - szelepek mozgatásával lehet megoldani. Ahhoz, hogy egy folyamat jól szabályozható legyen, már a tervezési fázisban szükséges a szabályozószelepek karakterisztikájának ismerete.

Munkám célja, hogy az oktatás során ismertetett szűrési folyamatot, és a szelepkarakterisztika mérését a hallgatók a gyakorlatban is elsajátíthassák.

A feladat során egy olyan mobil mérőállomást terveztem az Épületgépészeti és Gépészeti Eljárástechnika Tanszék számára, melyen hallgatói mérések végezhetőek, korszerű műszerezés és adatgyűjtés mellett. A feladatom további részét képezte a legyártott és beüzemelt rendszer vizsgálata és a mérési segédletek elkészítése, mely a hallgatók segítségére lesz a tanultak megértésében, valamint megfelelő kiindulási alapot nyújt a további kutatómunkákhoz.

szerző

 • Nagy Bálint_Folyamatirányítás
  gépészmérnöki
  nappali alapszak

konzulensek

 • Dr. Balázs Tibor
  Egyetemi docens, Épületgépészeti és Gépészeti Eljárástechnika Tanszék
 • Dr. Poós Tibor
  egyetemi docens, Épületgépészeti és Gépészeti Eljárástechnika Tanszék

helyezés

I. helyezett