Regisztráció és bejelentkezés

Párolgási sebesség mérése és számítással történő meghatározása

Számos ipari létesítményben találhatóak nyílt felszínű víztározók, melyeket különböző technológiai célokra alkalmaznak. A szabad vízfelszínen hő- és anyagátadás történik, mely során a vízgőz a környezeti levegőbe diffundál, emiatt az elpárolgott vizet pótolni kell. A párolgással eltávozott víz mennyiségének meghatározására számos empirikus összefüggés található, melyek meglehetősen nagy eltérést mutatnak.

Mérési módszert dolgoztunk ki, valamint kísérleti mérőrendszert állítottunk össze nyitott vízfelszín párolgási intenzitásának meghatározására. Az Épületgépészeti és Gépészeti Eljárástechnika Tanszék laboratóriumában egy meglévő mérőrendszert alakítottunk át oly módon, hogy változtatható levegő hőmérséklet és sebesség valamint folyadék hőmérséklet mellett folyamatosan mérhetőek és regisztrálhatóak legyenek a mért jellemzők. Folyamatosan rögzítettük a víz tömegének változását, továbbá a víz és a levegő hőmérsékletét, páratartalmát, nyomását az idő függvényében.

A jelenséget természetes és kényszerített hőátadás esetén vizsgáltuk meg.

A rögzített input adatok ismeretében meghatároztuk az adott viszonyokat jellemző párolgási sebességet. Az irodalomban hő- és anyagátadás analógia elvén ismert kapcsolat alapján összevetettük a méréssel és az irodalmi forrásokból származó hőátadási tényezőket.

A feladatunk során megismerkedtünk egy fontos ipari problémával, valamint javaslatot tettünk a vizsgált körülményeket legjobban leíró számítási módszerre.

Irodalom:

1. Dr. Örvös Mária: Diffúziós eljárások és berendezések, 1.rész (Szárítás) Budapest, 2006.

2. Dr. Bihari Péter: Műszaki hőtan – Hőközlés Feladatgyűjtemény és segédlet, Budapest, 2010.

3. Treybal R. E. Mass Transfer Operations. Third Edition. McGraw-Hill Company, USA, 1981,

4. Dr. Környey Tamás: Hőátvitel, Műegyetemi Kiadó, Budapest, 1999.

szerzők

 • Varga Júlia
  gépészmérnöki
  nappali alapszak
 • Szabó Viktor Dr.
  gépészmérnöki
  nappali alapszak

konzulensek

 • Dr. Örvös Mária
  c. egyetemi tanár, Épületgépészeti és Gépészeti Eljárástechnika Tanszék
 • Dr. Poós Tibor
  egyetemi docens, Épületgépészeti és Gépészeti Eljárástechnika Tanszék

helyezés

III. helyezett