Regisztráció és bejelentkezés

Multifunkcionális épület energiaközpont üzemének optimalizálása

Magyarországon a 2000-es években számos vállalat telepített telephelyére gázmotorral és kisegítő berendezésekkel rendelkező energiaközpontokat, annak érdekében, hogy a felhasznált villamos energiát maguk termeljék meg. Ezen energiaközpontok megtermelt villamos energia mellett hűtési, illetve hőenergiát is szolgáltatnak.

Kutatásom fókuszában egy magyarországi multifunkcionális épület energiaközpontjának műszaki, illetve gazdasági optimalizációja áll. A vizsgált energiaközpont felépítése összetett. A központban a gázmotor mellett abszorpciós és kompresszoros hűtőberendezések, gázkazánok, hűtőtornyok, valamint hőtárolók is találhatók. Ezen berendezések egyenként számos üzemi ponttal rendelkeznek, melyek egymáshoz való viszonyát vizsgálom a kutatásom során. A rendszer összetettségéből következően 5 munkapontban vizsgálom az energiaközpont teljesítményének, valamint energiafelhasználásnak optimumát.

Kutatásom első részét a műszaki optimalizáció teszi ki, melyhez felhasználom az előző évek gázfogyasztását, valamint villamosenergia-termelését. A kutatásom második fázisában az időben változó gáz- és villanyár megbecsülésével a komplexum gazdasági optimumát vizsgálom.

szerző

  • Pap Kristóf Gyula
    Energetikai mérnöki alapszak (BSc)
    alapképzés (BA/BSc)

konzulens

  • Dr. Bihari Péter
    egyetemi docens, Energetikai Gépek és Rendszerek Tanszék

helyezés

Jutalom