Regisztráció és bejelentkezés

A villamosenergia-igények napelemes rendszerrel történő fedezésének lehetőségei a vállalati szektorban

Az elmúlt 6 év során a napelemes rendszerek növekedési üteme 77%/év és 29%/év között változott. Ez a növekedés azt jelenti, hogy csak 2016-ban már több fotovillamos rendszert telepítettek egy év alatt, mint amennyi a világban 2011-ben mindösszesen működött. A napenergia hasznosításának gyors növekedése miatt az ezzel kapcsolatos tervezési feladatok is nagy mértékben gyarapodnak lakossági, ipari és országos szinten egyaránt.

Egy élelmiszerfeldolgozó üzem javaslatot kért villamosenergia-igényeinek csökkentésére fotovoltaikus napelemes rendszer telephelyre történő telepítésével. Az üzem energiafelhasználásának mérési adatait a megrendelő rendelkezésre bocsátotta.

A napenergia szezonálisan eltérő rendelkezésre állását figyelembe véve keresem egy adott napelemtípus alkalmazása mellett a gazdaságilag legkedvezőbb telepítendő kapacitást. A megrendelő kérésére a villamosenergia-hálózatra a napelemek nem termelnek vissza túltermelés esetén sem energiát.

A dolgozatban a felvázolt feladatnak megfelelően egy gazdasági modell létrehozása a cél, mely a napelem-kapacitás tervezéséhez ad iránymutatást a megrendelőnek, ésszerű gazdasági körülmények és véges számú műszaki, gazdasági és jogi feltétel figyelembevétele mellett.

szerző

 • Bednárik János Gergő
  Energetikai mérnöki alapszak (BSc)
  alapképzés (BA/BSc)

konzulensek

 • Dr. Györke Gábor
  adjunktus, Energetikai Gépek és Rendszerek Tanszék
 • Dr. Szabó János
  adjunktus, Épületgépészeti és Gépészeti Eljárástechnika Tanszék

helyezés

Jutalom