Regisztráció és bejelentkezés

Hőszivattyús rendszerek energetikai vizsgálata dinamikus szimulációval

A dolgozat célja két különböző rendeltetésű, különböző fűtési és hűtési rendszerrel rendelkező használatban lévő épület energetikai vizsgálata dinamikus szimulációval, a kapott eredmények összevetése a jelenleg hatályos 7/2006. (V. 24.) Tárca Nélküli Miniszteri Rendelet (továbbiakban csak: TNM) szerinti tanúsítás alapján várható értékekkel.

A dolgozat első részében bemutatjuk az általunk kidolgozott dinamikus szimulációs modell felépítését, elméleti hátterét, a szimulációs energetikai méretező eljárás lépéseit, valamint rámutatunk a TNM rendelet és a szimulációs modell közötti elvi különbségekre.

Ezt követően bemutatjuk a vizsgált épületeinket és azok fűtéstechnikai és hűtéstechnikai rendszereit. A kutatómunkánkban az egyik vizsgált épület, egy családi ház, melyben a felületfűtést, -hűtést és a használati melegvíz előállítást egy levegő-víz közegű hőszivattyúval látják el. Másik épület egy kétszintes irodaház, ahol a fűtési és hűtési igényeket VRF hőszivattyús rendszerrel biztosítják.

Az építészeti tervek, adottságok alapján felépítjük az épületek háromdimenziós geometriai modelljét. Az elkészített épületszerkezeti modelleket ezt követően betöltjük a TRNSYS szimulációs szoftverbe, ahol a rétegrendek megadását követően elvégezzük a hőtechnikai számításokat, felépítjük az adott hűtési és fűtési gépészeti rendszerek blokkvázlatát, és lefuttatjuk a szimulációt.

A kapott eredményeket összevetjük a TNM által meghatározott értékekkel.

A kutatás folytatása gyanánt mért fogyasztási adatokat gyűjtve célunk, hogy összehasonlítsuk a dinamikus szimulációs módszerrel kidolgozott energetikai méretező eljárás, illetve a TNM rendelet által meghatározott energiafelhasználás értékeket a valós mért fogyasztási értékekkel, igazolva ezzel a kidolgozott eljárás helyességét.

szerzők

 • Ábrahám Dénes
  Épületgépészeti és eljárástechnikai gépészmérnök mesterképzési szak
  mesterképzés (MA/MSc)
 • Kóródi Brúnó Zoltán
  Épületgépészeti és eljárástechnikai gépészmérnök mesterképzési szak
  mesterképzés (MA/MSc)

konzulens

 • Dr. Kassai Miklós
  egyetemi docens, Épületgépészeti és Gépészeti Eljárástechnika Tanszék

helyezés

II. helyezett