Regisztráció és bejelentkezés

Fűtőművek energetikai korszerűsítése szolár levegőfűtéssel

Magyarországon 210 távhőrendszer biztosítja 650 000 lakás hőellátását, így a távhőszolgáltatás hatékonyságának javítása feltétlenül pozitív hatással van a nemzeti energiaháztartásra. Napenergia-hasznosító rendszereket számos esetben integráltak távhőellátó hálózatok hőtermelésébe, ám az alkalmazott, sok esetben bonyolult technológia költségintenzív telepítése és üzemeltetése igen hosszú megtérülési időt tud eredményezni.

A dolgozatban bemutatott szolárfal rendszer napenergia segítségével a friss, külső levegőt felmelegíti, amely fűtésre, szellőztetési, szárítási folyamatokra vagy akár kazánok égési levegőjének előmelegítésére is alkalmas. Egyszerű felépítéséből és karbantartásmentes, megbízható üzeméből adódóan mind a telepítési, mind az üzemeltetési költsége kifejezetten alacsony a napenergia-hasznosító rendszerek átlagához képest. Számos épületgépészeti és technológiai rendszerben alkalmazzák világszerte magas hatásfokkal, ám a távhőellátásban egyelőre újdonságnak számít.

A dolgozatban bemutatom a szolárfal felépítését, hőtermelésének mechanizmusát, alkalmazási feltételeit. Rávilágítok arra, hogy nagy potenciál rejlik abban, hogy távhőellátó rendszerek részeként vagy a hőtermelés hatékonyságát növelje vagy a kazánház szellőztetési hőigényének egy részét megújuló napenergiából fedezze. Két magyarországi fűtőmű példáján szemléltetem a szolárfal távhőrendszerekbe való integrálhatóságát. A felújítási projekteket energetikai tanulmány keretében értékelem.

szerző

  • Vörös Krisztián
    Gépészmérnöki alapszak (BSc)
    alapképzés (BA/BSc)

konzulens

  • Dr. Bokor Balázs
    egyetemi adjunktus, Épületgépészeti és Gépészeti Eljárástechnika Tanszék