Regisztráció és bejelentkezés

A használati melegvíz bojler energetikai tulajdonságainak méréses vizsgálata

A használati melegvíz bojler energetikai tulajdonságainak méréses vizsgálata

A használati melegvíz előállítására és hőtárolására igen elterjedten alkalmazzák hazánkban a belső hőcserélőt tartalmazó bojlereket. Kompakt kialakítása és egyszerű szabályozása miatt kiválóan alkalmas családi házak, lakások HMV ellátására; nagyobb méretekben, vagy összetett hőellátó rendszerekben való alkalmazása azonban súlyos energetikai hátrányokkal járhat.

A dolgozat témája egy korábbi szakdolgozat és TDK munka folytatása [1]. Szeretnénk az itt használt CFD modellt és annak szimulációs eredményeit mérésekkel validálni, igazolni. Ehhez kiépítésre kerül egy mérőállomás, ahol a korábbi szimulációkban vizsgált 300 literes használati melegvíz bojler dinamikus energetikai viselkedését szeretnénk kimérni. Ehhez hőmérőket helyezünk el a tartály belsejében. A valós idejű mérések eredményeit összehasonlítjuk a szimulációban szereplőkkel. A dolgozatban kitérünk egy globális modellre is, ahol a melegvíz bojlert energetikai, illetve gazdasági alapon egy másik alternatívával hasonlítjuk össze.

1. Csapó Dániel: Használati melegvíz bojler CFD modellezése; TDK dolgozat; BME Gépészmérnöki Kar, Épületgépészet szekció, 2017 november

csatolmány

szerzők

 • Kemény Kristóf
  Gépészmérnöki alapszak (BSc)
  alapképzés (BA/BSc)
 • Csapó Dániel
  Épületgépészeti és eljárástechnikai gépészmérnök mesterképzési szak
  mesterképzés (MA/MSc)

konzulens

 • Dr. Szánthó Zoltán
  egyetemi docens, Épületgépészeti és Gépészeti Eljárástechnika Tanszék