Regisztráció és bejelentkezés

3D szkennelés,tervezés és kivitelezés az épületgépészeti gyakorlatban

3D szkennelés, tervezés és kivitelezés az épületgépészeti gyakorlatban

Cserkuthy András BSc IV.évf.

email:cserkuthyandris@gmail.com

Konzulens: Dr. Szánthó Zoltán,

Épületgépészeti és Gépészeti Eljárástechnika Tanszék

email: szantho@egt.bme.hu

Világunkban egyre nagyobb szerepet kapnak a látványos, háromdimenziós térrel foglalkozó innovatív technológiák. A 3D szkennelés új technológia, aminek alkalmazásával tökéletes felmérés és precíz tervezés valósítható meg, amelynek köszönhetően költséghatékonyan érhető el magasabb minőségű kivitelezés. Az innováció alapja egy 3D lézerszkenner, amely több millió pontból álló pontfelhőt, ezen felül több száz képet készít. Az eljárás a háromdimenziós tér milliméter pontos felméréséből, a valós pontfelhőben való tervezésből és a pontos terv alapján a lehető legjobb előkészítésből áll.

A technológia kifejlesztésének két fő oka volt. Az egyik, közvetlen kiváltó ok a felmérésből adódó problémák, hiányosságok és nehézségek orvoslása. Alapötletként a felmérés technológiáját szükséges korszerűsíteni, hiszen a precíz tervezés elengedhetetlen kelléke a jó alaprajz. Meglévő épületek átalakításánál általában nem rendelkezünk a valós állapotokat pontosan szemléltető aktuális tervdokumentációval, ez esetben pedig fel kell mérni a beruházás helyszínét. A másik, közvetett oka az iparosítás igénye. A világunk a költségek csökkentése érdekében egyre gyorsabban tart az ipari előállítás irányába. Az épületgépészeten belül vett iparosodás az előregyártásról szól. Az előregyártás lényege a rendszerek lehető legjobb előkészítése, a hegesztési, szerelési folyamatok gyárban előre történő elvégzése. Ez az eljárás egy újabb lépcsőfok az iparosodás irányába.

Dolgozatom célja ennek az épületgépészeti kivitelezési eljárásnak a vizsgálata. Előnyeinek és hátrányainak összegyűjtése, költségvetés készítése majd ezen adatok kiértékelése.

szerző

  • CSERKUTHY ANDRÁS
    gépészmérnöki
    nappali alapszak

konzulens

  • Dr. Szánthó Zoltán
    egyetemi docens, Épületgépészeti és Gépészeti Eljárástechnika Tanszék

helyezés

Jutalom