Regisztráció és bejelentkezés

Távfűtő hálózatok hidraulikai analízise

TDK dolgozatunkban a távfűtő hálózatok hidraulikai analíziseinek főbb kérdéseivel foglalkozunk, állandósult áramlás esetén. Napjaink városaiban egyre elterjedtebb a távfűtés, melynek üzemeltetése komoly elméleti és gyakorlati problémákra mutathat. Ez különösen igaz akkor, ha minimális a beruházási és az üzemeltetési költség, valamint a hálózat hurkolt kialakítású.

A fenti esetekben elő kell tudni állítani egy minimális költségű hidraulikai üzemmódot, valamint be kell tudni állítani a kívánt áramképet. Mindezek mellett fontos szerepet kap egy hurkolt hálózat vizsgálata, ha az fejlesztésnek van kitéve beleértve azt is, hogy egy új fogyasztó miként csatlakoztatható a rendszerhez.

A dolgozatban áttekintjük az alap- és az inverz feladat megoldására kidolgozott módszereket, gyakorlati példákat mutatunk be, és tovább fejlesztem az ismert módszereket. Elemezzük a módszerek hatékonyságát és a példák alapján a gyakorlat számára is alkalmazható következtetéseket vonunk le a rendszerek beszabályozásának feladataira, és a változó tömegáramú keringetés szabályozására vonatkozóan.

szerző

 • Sas Anna
  épületgépészeti és eljárástechnikai gépészmérnök
  nappali

konzulensek

 • Dr. Garbai László
  egyetemi tanár, Épületgépészeti és Gépészeti Eljárástechnika Tanszék
 • Jasper Andor
  tudományos segédmunkatárs, Épületgépészeti és Gépészeti Eljárástechnika Tanszék

helyezés

Nem ért el helyezést