Regisztráció és bejelentkezés

Hőcserélők túlméretezésének hatása a soros használati melegvíz termelő rendszer üzemére

Hőcserélők túlméretezésének hatása a soros használati melegvíz termelő rendszer üzemére

Barák Katalin BSc IV. évf.

e-mail: katalin.barak@gmail.com

Konzulens: Dr. Szánthó Zoltán egyetemi docens

e-mail: szantho@egt.bme.hu

A használati melegvíz igények alakulása már kisebb lakások, családi házak esetén is nagy időbeli ingadozást mutat. Tekintettel a felhasználás bizonytalanságára, és véletlen tényezőkre célszerűbb az átfolyós rendszer (vízfelhasználással egy időben állítja elő a meleg vizet) helyett valamilyen tárolós rendszer (ebben az esetben nem feltétlenül azonos időben történik a melegvíz termelés és a fogyasztás) alkalmazása több okból kifolyólag. Az átfolyós rendszereket csúcsigényre méretezzük, ami általában csak rövid ideig áll fenn, így a berendezések kapacitása nagyrészt kihasználatlan. A másik probléma ezzel a megoldással, hogy a gyorsan változó igényeket a szabályozással viszonylag nehéz követni, emiatt nagy lesz az előállított HMV hőmérsékletingadozása. Ezen problémákra megoldást jelenthet a hőtermelővel HMV oldalon sorbakapcsolt táróló. Tárolós rendszerek esetén a fogyasztók által igényelt teljes térfogatáram áthalad a hőtermelőn, csúcsfogyasztás esetén viszont a hőtermelő már nem tudja teljes egészében kielégíteni a fogyasztók igényeit, így megkezdődik a tároló kisütése, majd csúcsidőn kívül a regenerálódása.

A HMV rendszerek méretezése igen összetett feladat, mivel nagy a fogyasztók igényének időbeli ingadozása. A fogyasztás alakulását leíró összefüggések, valamint a csúcsidőtartam meghatározása, a hőcserélő és a tároló méretének megállapítása… stb., amelyekre nincs egzakt megoldás, rengeteg bizonytalanságot rejtenek magukban. Dolgozatom egy részében a túlméretezett hőcserélők hatását vizsgálom a soros használati melegvíz termelő rendszer üzemére.

A kazán által termelt fűtővíz a hőcserélőben melegíti fel a használati hidegvizet. A rendszerbe épített hőcserélők élettartama jelentősen függ a rendszer üzemeltetési körülményeitől. A helytelen felhasználás következtében a hőcserélőben felhalmozódó szennyezőanyagok, korróziós termékek, vagy vízkő, zajproblémát okozhat, így a berendezés teljesítménye jelentősen romolhat, de a fokozott hőterhelés meghibásodáshoz, majd kilyukadáshoz is vezethet, ezért fontos hogy csak a megfelelő körülmények között működtessük.

szerző

  • Barák Katalin
    gépészmérnöki
    nappali alapszak

konzulens

  • Dr. Szánthó Zoltán
    egyetemi docens, Épületgépészeti és Gépészeti Eljárástechnika Tanszék

helyezés

Nem ért el helyezést