Regisztráció és bejelentkezés

Pálinka lepárlásának hőtani vizsgálata

Napjainkban megnőtt a minőségi, megfelelő íz és illatvilággal rendelkező pálinkák fogyasztására az igény. Ez igény kielégítése érdekében a gyártók különböző módszerek segítségével javítanak a pálinkáik minőségén úgy, hogy az ne menjen a mennyiség rovására. Ezt felismervén készítettem el jelen dolgozatot, melynek témája a Stanley szilvából készült cefre laboratóriumi (duron üveg) lepárló berendezéssel történő vizsgálata. A vizsgálatok alapján, különböző lepárlási beállítások mellett, hőkamerás, érzékszervi vizsgálat és hivatalos pálinkaminősítő versenyeztetés segítségével optimalizáltam a pálinkakészítés beállításait.

Ennek elvégzéséhez először egy elméleti lepárlást végeztem el egy ismert etilalkohol – víz kiindulási anyagból, a mérőberendezésem főbb paramétereinek a meghatározása érdekében. Majd e paraméterek ismeretében hasonlítottam össze a valós Stanley szilvacefre lepárlásainak eredményeit minőségi és mennyiségi szempontból egyszerre. A mérések során a lepárló oszlop és a deflegmátor hőtani viszonyait, továbbá a hűtővíz be- és kilépő hőmérsékletének alakulását nyomon követtem. Az elkészült pálinka minőségére fontos befolyásoló tényező a deflegmátorban kialakuló hőmérsékleti viszony, melynek változtatásával három jól elkülöníthető hőtani viszonyt lehetett meghatározni: normál, túlhűtött és aláhűtött állapotot, melyek mérését sorra végrehajtottam és ismeretükben optimalizáltam a lepárlást.

Mivel a lepárlás minőségére a kiindulási cefre minőségén kívül a legfőbb befolyásoló tényező a hőmérsékleti viszonyok, így utolsó lépésként az eredményeket elemeztem a mérések során a hőkamerával készített felvételek alapján, ezáltal egy új lehetőséget alkotva az optimalizálási folyamathoz.

szerző

 • Virág Ádám
  Gépészmérnöki mesterképzési szak
  mesterképzés (MA/MSc)

konzulensek

 • Dr. Laza Tamás
  adjunktus, Energetikai Gépek és Rendszerek Tanszék
 • Csendes Zsolt
  Kutatómérnők pálinkamester, Octantisz Kutató Kft. (külső)

helyezés

I. helyezett