Pálinka lepárlásának hőtani vizsgálata
Napjainkban megnőtt a minőségi és megfelelő ízvilággal rendelkező pálinkák fogyasztására az igény. E igény kielégítése érdekében a különböző gyártók, különböző
módszerek segítségével javítanak a pálinkáik minőségén és mennyiségén. Ezt felismervén késztettem el jelen dolgozatot, melynek a témája Stanly szilva különböző
lepárlási beállítások mellet elvégzett mérései alapján és hőkamerával készített felvételek segítségével történő optimalizációs folyamat.
Ennek elvégzéséhez először egy elméleti lepárlást végzek el etilalkohol – víz kiindulási anyagból, a mérőberendezésem főbb paramétereinek a meghatározásához. Majd ez alapján hasonlítom össze a valós Stanley szilvacefre lepárlásainak eredményeit.
Mivel a lepárlás minőségére a cefre minőségén kívül a legfőbb befolyásoló tényező a hőtani folyamatok, így utolsó lépésként az eredményeket összehasonlítom a mérések során a hőkamerával készített felvételekkel, ezáltal egy új lehetőséget alkotva az optimalizálási folyamathoz.
szerző
-
Virág Ádám
Gépészmérnöki mesterképzési szak
mesterképzés (MA/MSc)
konzulens
-
Dr. Laza Tamás
adjunktus, Energetikai Gépek és Rendszerek Tanszék