Regisztráció és bejelentkezés

Háztartási méretű forgattyús szárny szélturbina méretezési paramétereinek optimalizálása

Mint a tudomány számos egyéb területén, a szélenergia hasznosításának tekintetében is folyamatos szükség van az innovációra. A forgattyús szárny szélturbina (CWWT) eltünteti konvencionális szélerőművek számos hátrányos tulajdonságát, azok előnyös tulajdonságait meghagyva.

A jelenleg üzemelő hagyományos szélturbinák fő problémája, hogy a lapátvégi kerületi sebességek hatalmasak lehetnek. Ez zajt generál, veszélyt jelent az állatvilágra nézve és villámelhárítási szempontból is kedvezőtlen. Ennek a talmálmánynak a célja, hogy egy olyan szélturbinát teremtsünk, amelynek zajszennyezése lényegesen kisebb, egyszerű kivitelű és nincs akkora negatív hatással az állatvilágra. Ezen tulajdonságok segítségével a jelenleg szinte csak ipari körülmények között üzemelő turbinák helyett a háztartásokban is megjelenhet a szélenergia-hasznosítás, amely nem csak az EU "20-20-20" irányelveit tenné elérhetőbb közelségbe, de a zéró-emissziós energiatermelésnek ezen formáját is általánosan elfogadottabbá tenné a társadalomban.

A forgattyús szárny szélturbina tervezéséhez szükség van alapos tudásra a forgattyús mechanizmussal, a repüléselmélettel és a hagyományos szélenergia-rendszerekkel kapcsolatban. Ennek a disszertációnak a célja a CWWT működésének elemzése és főméreteinek optimalizálása háztartási kis turbina tervezése esetén.

csatolmány

szerző

  • Pásztor Benedek
    Energetikai mérnöki alapszak (BSc)
    alapképzés (BA/BSc)

konzulens

  • Dr. Szente Viktor
    , Áramlástan Tanszék

helyezés

Jutalom