Regisztráció és bejelentkezés

A megújuló alapú villamosenergia-termelés (regionális) piaci hatásainak elemzése

Az egységes európai belső piac megteremtése jegyében egyre meghatározóbbá válik a villamos energia határkeresztező kereskedelme, másrészt a fenntarthatóságot szem előtt tartva folytatódik a megújuló energiaforrások részarányának növelése a villamosenergia-termelésben. Ez a tendencia érvényesül a szomszédos országokban, illetve a régióban – főként a német és osztrák villamosenergia-rendszerekben – is.

Ismert, hogy a megújuló energiát hasznosító erőművek számottevő része (szél-, nap- és vízerőművek) közel nulla változó költséggel képes termelni, ugyanakkor rendelkezésre állásuk időjárásfüggő. Mivel alacsony változó költségük révén az erőművek költségsorrendjében előre kerülnek, megfigyelhető az ún. „merit order” hatás, a kínálati görbe eltolódása a rendelkezésre álló kapacitástól függően. Ez együtt jár a piaci egyensúlyi árak csökkenésével, illetve a hagyományos erőművek fokozatos kiszorulásával a termelésből.

A dolgozat célja ezen hatások átfogó vizsgálata a regionális villamosenergia-piacon. Kiindulópontul az egyes országokra rendelkezésre álló rendszerterhelési, erőművi termelési, villamosenergia-piaci ár adatsorok, valamint az egyes metszékekre vonatkozó kereskedelmi export-import szaldók szolgálnak. A regionális erőmű-kapacitások, illetve forrásösszetétel alakulásának áttekintése után empirikus elemzés alapján mutatom be, hogy hogyan hat a megújuló alapú villamosenergia-termelés a konvencionális erőművek kihasználására, a piaci árakra, valamint a metszékáramlásokra.

Az eredmények gyakorlati felhasználására elsősorban a villamosenergia-ipari piacmodellezés, a regionális hatásvizsgálatok, valamint ellátásbiztonsági elemzések területén nyílik lehetőség.

szerző

 • Tomasics Sára
  Energetikai mérnöki alapszak (BSc)
  alapképzés (BA/BSc)

konzulensek

 • Dr. Bihari Péter
  egyetemi docens, Energetikai Gépek és Rendszerek Tanszék
 • Gerse Ágnes
  Forráselemzési főmunkatárs, MAVIR ZRt. (külső)

helyezés

I. helyezett