Regisztráció és bejelentkezés

Geotermikus erőmű illesztése kimerült szénhidrogén kutakhoz

Geotermikus erőmű illesztése kimerült szénhidrogén kutakhoz

Nyerges Viktor MSc I. évf., Schróth Ádám MSc I. évf.

e-mail: geomasters@gmail.com

Konzulens: Dr. Ősz János, Energetikai Gépek és Rendszerek Tanszék

e-mail: osz@energia.bme.hu

Napjainkban egyre nagyobb szerepet kap a megújuló energiaforrások kiaknázásának fontossága. Magyarország jelentős geotermikus potenciállal rendelkezik, ezért érdemes ezen a területen új technológiák után kutatni. Eddig nagyrészt hőtermelésre hasznosították, mivel kezdő paraméterei igen szerények, azonban a geotermikus kutatások jelentős része foglalkozik már a földhő alapú villamosenergia-termelés problémájának megoldásával.

A villamosenergia-termelésre való felhasználás egyik megoldása lehet, hogy mesterséges földhőrendszereket alakítanak ki a kőzetek mélyén és ez szolgál energiaforrásként.

Dolgozatunkban célunk egy olyan energiaátalakítási technológia megtervezése, melyhez az ország területén megtalálható kimerült szénhidrogén kutak hőcserélőként szolgálhatnak. A kutak béléscsöve alul perforálás nélkül lezárásra kerül és a belsejébe koaxiális kialakításban termelőcső kerül. A geotermikus fluidum a béléscsőben áramlik a cső talppontja felé miközben felmelegszik, majd a talppont közelében halmazállapotot vált és a belül elhelyezkedő termelőcsőben a felszínre tör. Dolgozatunkban célunk, hogy a kútra egy ORC villamosenergia-termelő egységet illesszünk. Mivel a szénhidrogénkutak már rendelkezésre állnak így jelentős költség megtakarítható az új kutak fúrásának költségessége miatt, s ezzel versenyképesebb lehet a geotermikus energia hasznosítása. Megvizsgáltuk a környezeti hőmérséklet változásának hatását az erőmű üzemvitelére. A nyári időszakban az expanziót követően egyelőre problémás a közeg visszahűtése, mivel a kutak többsége vízhiányos területen helyezkedik el és így a kondenzátor hűtőközege csak levegő lehet. Így az egyik legfőbb feladatunk a nyári időszakban a hőelvonás problémájára megoldást találni. Az optimális koaxiális csőátmérő meghatározása szintén sarkalatos pontja dolgozatunknak, mivel ezáltal kapjuk meg legkedvezőbb kezdőparamétereket.

Dolgozatunkban gazdasági elemzést is végeztünk a beruházás megtérülésére és egyéb gazdasági mutatóira.

szerzők

 • Mayer Martin János Dr.
  gépészmérnöki
  nappali alapszak
 • Nyerges Viktor
  gépészmérnöki
  nappali alapszak
 • Schróth Ádám
  gépészmérnöki
  nappali alapszak

konzulensek

 • Dr. Ősz János
  egyetemi docens, Energetikai Gépek és Rendszerek Tanszék
 • Dr. Groniewsky Axel
  egyetemi docens, Energetikai Gépek és Rendszerek Tanszék

helyezés

I. helyezett