Regisztráció és bejelentkezés

A napelemek elterjedése és jövőbeni potenciális telepítési lehetőségei Európában és Magyarországon

Napjainkban egyre fontosabb témák a környezetvédelem, a környezettudatosság, az energiafogyasztás csökkentése, a fenntartható fejlődés és életforma kialakítása, megőrzése. Eközben a fosszilis energiahordozó tartalékaink csökkennek, áraik folyamatosan nőnek, így égető szükség van azok felhasználásának redukálására, hiszen a csökkenő készletek mellett az ezekből való energiatermelés nagymértékben szennyezi is környezetünket, levegőnket.

A második világháború óta a fosszilis energiahordozók mellett megjelent az atomenergia irányított felszabadítása, amely nulla károsanyag-kibocsátással jár, azonban sokakban felmerül a kérdés és a félelem a csernobili katasztrófával vagy a hátramaradó, erősen radioaktív izotópokkal kapcsolatban. Az ezredfordulóhoz közeledve, a teljesítményelektronika rohamos fejlődésének köszönhetően, egyre népszerűbbé válnak a különböző, megújuló energiaforrások – szélerőművek, napelemek, napkollektorok, biomassza, vízenergia. A megújuló energiák egyre nagyobb népszerűségnek örvendenek már a lakosság köreiben is, az energia és az energiaforrások ára is folyamatosan csökken, mégis azt tapasztalhatjuk, hogy az ilyen energiaforrások telepítése és használata – főleg hazánkban – nem igazán terjedt el. A dolgozatomban ennek a problémának az okát igyekszem feltárni, amelyben alapvetően a napból származó energia felhasználásával, a napelemekkel és a napkollektorokkal foglalkozom, azok felhasználási lehetőségeit, korlátait vizsgálom Európában és Magyarországon.

Az első részben röviden bemutatásra kerül a napelem és a napkollektor működési elve, energiatermelési módszere, a technológiai háttér rövid és érthető áttekintése. Ezt követően megvizsgálom a napelem-piac eddigi alakulását az egész világra tekintve, majd Európára fókuszálva. A piac eddigi alakulásából és a tervezett napenergia-politika feltérképezésével megvizsgálom a piac lehetséges alakulásait, a kilátásokat. Ezt követően, az európai referenciakeretet tekintve és a szabályozásokat feltárva Magyarországra fókuszál a dolgozat. Bemutatja az ország jelenlegi helyzetét, valamint az energetikai és az energiapolitikai szektor célkitűzéseit a 2020-as évig, valamint az azokat korlátozó szabályozásokat és az elősegítő, ösztönző programokat.

A magyarországi napelem-farmok feltérképezése, valamint a jelenleg és a közelmúltban folyó kutatások összegzése alapján a dolgozat javaslatot tesz a napenergia-felhasználás javítására, új napelem-farmok telepítésének megkönnyítésére, valamint ösztönzésére.

szerző

  • Wittmann Ádám
    mechatronikai mérnöki
    nappali alapszak

konzulens

  • Varga Zoltan
    , (külső)

helyezés

Nem ért el helyezést