Regisztráció és bejelentkezés

Szén-dioxid visszakeveredés vizsgálata forgódobos hővisszanyerőben

A kutatás célja, hogy meghatározzuk a légkezelő központokban üzemelő új fejlesztésű, 3 angstrom molekulaszűrő szorpciós bevonattal rendelkező magas hatásfokú hő-és nedvességátvitelt biztosító EVENTUS gyártmányú rotációs hővisszanyerőn keresztül milyen mértékű az elszívott, elhasznált levegőből a szén-dioxid koncentráció visszakeveredése a befújt friss levegő ágba, mely hatással lehet a kiszolgált tér belső levegő minőségére. A dolgozat két fő részből tevődik össze, melynek első felében egy irodalomkutatást végeztem. Célom az volt, hogy a témában eddig végzett kutatások eredményeiből kiderüljön, hogy különböző rendeltetésű épületek (oktatási, iroda és lakóépület) esetében, ismerve a szellőztetés módját (mesterséges vagy természetes), milyen tartományon belül változik az benntartózkodó emberek által kilehelt szén-dioxid koncentráció mértéke, illetve megismerni az témában eddig végzett kutatások során a mérési körülményeket és a felhasznált eszközöket. Ezen paraméterek ismerete elősegíti a kísérleti kutatáshoz szükséges mérőállás felállítását és a kísérleteim során előállított szén-dioxid tartományok biztosítását, közelítve ezzel egy valós környezetet, kiszolgált teret.

A témában végzett alapos, részletes tudományos eredmények tanulmányozása végén a témában már végzett kutatások eredményeit közlöm, mely elengedhetetlen adathalmazként szolgál a saját kísérleti méréseim megfelelő elvégzéséhez.

A dolgozat második felében a mérőállás felépítését, illetve a mérés folyamatát ismertetem. A kísérleteim során célom megvizsgálni, hogy ennél az új fejlesztésű hővissszanyerőnél mekkora az említett szén-dioxid koncentráció visszakeveredés mértéke, és azt milyen üzemviteli paraméterek befolyásolják. A mérési adatok és a következtetések a kísérletek elvégzéséhez szükséges, már beszerzésre került kalibrált mérési eszközök megérkezése után állnak majd rendelkezésre.

szerző

  • Czirok Zsolt
    Épületgépészeti és eljárástechnikai gépészmérnök mesterképzési szak
    mesterképzés (MA/MSc)

konzulens

  • Dr. Kassai Miklós
    egyetemi docens, Épületgépészeti és Gépészeti Eljárástechnika Tanszék

helyezés

Jutalom