Regisztráció és bejelentkezés

A futás biomechanikai paramétereink elemzése OpenPose program segítségével

A sport világában az atlétikai mozgások biomechanikai elemzése kiemelt fontossággal bír mind az edzők, mind pedig a sportolók számára. Az ilyen elemzések révén a technika megértése és finomítása nemcsak javítja a teljesítményt, de döntő szerepet játszik a versenyeken való kiváló eredmény elérésében is.

A kutatásom középpontjában a szágittális síkban történő futóelemzés áll, melyet nagy felbontású kamerák segítségével rögzített felvételek alapján végeztem. Az OpenPose nevű programot alkalmazva a felvételek elemeit szétbontottam, majd Python programnyelvet felhasználva dolgoztam fel az OpenPose által kinyert adatokat. A kutatás eredményeként részletes és átfogó információkat nyertem a futók mozgásáról és testtartásáról, lehetővé téve ezzel a futás biomechanikai jellemzőinek mélyebb megértését. A módszerem nemcsak nagy pontosságú elemzést biztosított, hanem a kutatás szélesebb körű alkalmazhatóságát is kiemelte a sportbiomechanika területén.

Az alacsony felszerelési költségek és könnyű alkalmazhatóság további előnyöket biztosítanak, hangsúlyozva a javasolt megközelítés gyakorlati és hozzáférhető jellegét.

szerző

  • Lorencz Pál
    Mechatronikai mérnöki alapszak (BSc)
    alapképzés (BA/BSc)

konzulens

  • Ágoston Dorottya
    PhD hallgató, Mechatronika, Optika és Gépészeti Informatika Tanszék

helyezés

III. helyezett