Regisztráció és bejelentkezés

Rehabilitációs exoszkeleton fejlesztése a sztrók miatt bekövetkező, a kézfejben fellépő spazmus csillapítására

A TDKmunka célja egy passzív, rehabilitációs kézortézis kifejlesztése, amely a sztrók után bekövetkező spazmust képes lehet enyhíteni vagy megelőzni. Az eszköz abban a klinikai állapotban lenne megfelelő segítség, amikor a beteg önállóan még nem tudja mozgatni a kezét, de az izomsorvadást, a parézis kialakulását és a kontraktúra kialakulásának veszélyét mozgatással csökkenteni lehet.

Az eszköz fejlesztésében innovációt jelent az a technológia, mellyel az elképzelést tervezem megvalósítani. A működési elv alapja, hogy a betegtől semmilyen aktív mozgást nem igényel a tornáztatás, csupán egy pumpa segítségével történik a spasztikus készfejbe helyezett labda felfújása és leeresztése ezzel folyamatos mozgásban tartja a gömbhöz rögzített, görcsös ujjakat.

A fejlesztési feladaton belül a fejlesztőmunka érinti az orvosi és gyógytornászi háttérkutatást és tapasztalatszerzést, a létező exoszkeletonok működésének felkutatását, mechanikai és anyagtechnológiai megoldások fejlesztését, de ezeken kívül programozási, vezérlési feladatokat is. Elengedhetetlen az eszköz tervezéséhez az aktív kapcsolat kialakítása orvosokkal, gyógytornászokkal és a felhasználókkal is. Az együttműködésben részt vesz az Semmelweis Egyetem Neurológiai Intézete, az OORI és az Óbudai Egyetem BioTech Kutatóközpontja.

A munkám az alábbi területeket fedi le:

• Ortopéd sebészeti eszközök vizsgálata.

• Szakirodalom-kutatás, a spazmus jelenségek, a kézi exoszkeletonok hátterének és a tervezett eszköz működésének megismerése céljából.

• Gyógytornászokkal és betegekkel való együttműködés kialakítása és ezek alapján az eszköz felé támasztot elvárások meghatározása.

• Fejlesztési munkaterv kidolgozása a fejlesztendő eszköz egyes munkaszakaszaira.

• Az eszköz fejlesztése és prototípusának elkészítése.

szerző

 • Vincze Kata Dóra
  Egészségügyi mérnök szak, mesterképzés
  mesterképzés (MA/MSc)

konzulensek

 • Dobránszky János
  tudományos tanácsadó, Anyagtudomány és Technológia Tanszék
 • Dobránszky János
  tudományos tanácsadó, Anyagtudomány és Technológia Tanszék

helyezés

I. helyezett