Regisztráció és bejelentkezés

Kézilabda mozdulatsorok kinematikai vizsgálata

A sport világában mindig fontos szerepet töltött be a sérülések megelőzése, a bekövetkezés esélyének csökkentése. A kézilabdában előforduló nem kontakt mozdulatból származó leggyakoribb sérülések közé tartoznak a különböző felső- és alsóvégtagi sérülések. A ficamok és diszlokációk mellett különösen is veszélyes a sportolók körében az elülső térdszalag sérülése vagy esetleges szakadása, amely esetén a rehabilitáció hosszabb ideig is elnyúlhat, ezzel hátráltatva a sportoló pályára való visszatérését. Dolgozatom célja, hogy egy AI vezérelt szoftver segítségével videófelvételeket értékeljek ki sportolók sportágspecifikus mozgásáról, ezáltal kiszűrjem a sérülésnek kitett sportolókat. Munkám célja a humánkineziológusok, sportorvosok és edzők munkájának segítése is.

Ebben a TDK munkában a kézilabda legjellegzetesebb dobástípusait vizsgáltam. . A 4 különböző mozdulat a következők voltak: büntetődobás, talajról dobás, átlövés és irányváltás és átlövés. Ezek mellett ötödikként a függőleges felugrás vagy angolul countermovement jump (CMJ) mozdulatot is elvégezték a mérésben résztvevő személyek. A mérések során magas fps-re beállított GoPro kamerák segítségével vettük fel a mozdulatokat 3 oldalról.

A videók feldolgozásánál OpenPose programot használtam, amely szoftver mesterséges intelligencia segítségével felismeri az emberi test meghatározó anatómiai pontjait és lehetővé teszi a játékosok mozgásának követését. A kapott pontok koordinátáiból MATLAB-ban kiszámoltam azokat ízületi szögeket és nevezetes szögeket, a szakirodalmi kutatás alapján, melyek rámutathatnak egy esetleges sérülés bekövetkezésére. Majd összevetettem az eredményeket a sérülésnek kitett játékosokkal és levontam a következtetéseket.

szerző

  • Rátkai Bálint
    Mechatronikai mérnöki alapszak (BSc)
    alapképzés (BA/BSc)

konzulens

  • Ágoston Dorottya
    PhD hallgató, Mechatronika, Optika és Gépészeti Informatika Tanszék

helyezés

Jutalom