Regisztráció és bejelentkezés

Mozgásszervi rendellenességek kimutatása és kategorizálása saját fejlesztésű eszközzel

Amerikai statisztikák [1] alapján a felnőtt népesség 20%-a rendelkezik mozgásszervi korlátozottsággal. Ez a szám háromszorosára növekszik a hatvan év felettiek körében. Jelenleg a szakorvosok olyan Motion Capture (MoCap) [2] alapú mérési módszert alkalmaznak, amely nagy pontossággal képes meghatározni egyes anatómiai pontok térbeli helyzetét mozgás közben, amelyből a mozgást jellemző paraméterek számíthatók. A laboratóriumi kötöttsége és a mérések időtartamának rövidsége miatt egyes elváltozások nem szűrhetők ki, mert a fáradás hatása elhanyagolható. A steril, laboratóriumi körülmények is módosítják a mindennapi járásképet. További probléma, hogy a laboratóriumokban nem csak a kapacitása véges, de a vizsgált mozgásforma is redukált: csak néhány méteres síkon történő járást, esetleg futópadon történő mozgást tudunk rögzíteni, majd elemezni. A kutatás célja, egy olyan egyszerű, olcsó mérési eszköz fejlesztése, amely mindennapi környezetben, hosszú időtartamú mozgások rögzítésére is képes, azaz a vizsgálatok a térbeli és időbeli korlátokat is jelentősen bővíthetők.

Az általam fejlesztett eszköz egyszerűen felhelyezhető a testre, így független a laboratóriumi környezettől. A mérőeszköz és a hozzátartozó mérési módszer segítségével a vizsgált személy mozgása a mindennapi környezetében rögzíthető, és a mérési adatokból a mozgást jellemző paraméterek számíthatók. A mérőeszköz gyorsulásmérőből és giroszkópból áll, amelyeket különböző testszegmentumokra rögzíthetők. A mért eredmények feldolgozása, szűrése után a járás paramétereit számítjuk, járás karakterisztikáját grafikonok segítségével ábrázoljuk.

Az eszköz fejlesztése két évvel ezelőtt kezdődött. Célunk egy olyan eszköz fejlesztése, amely minél pontosabb adatokkal szolgáltat és viselése is kényelmes. A fejlesztést célja, nem a MoCap felváltása, hanem a kiegészítése, hogy terepi körülmények között is a mozgás rögzítésével a mozgás rendellenességei szűrhetők és elkülöníthetők azok a mozgásképek, betegek, a melyek további laboratóriumi vizsgálatot igényelnek. A következő időszak feladata a mérési módszer validálása nagy pontosságú optikai alapú mozgásvizsgáló rendszerrel laboratóriumi körülmények között.

[1] GOLDACRE, Michael J.; ROBERTS, Stephen E.; YEATES, David. Mortality after admission to hospital with fractured neck of femur: database study. Bmj, 2002, 325.7369: 868-869.

[2] MÜNDERMANN, Lars; CORAZZA, Stefano; ANDRIACCHI, Thomas P. The evolution of methods for the capture of human movement leading to markerless motion capture for biomechanical applications. Journal of neuroengineering and rehabilitation, 2006, 3.1: 1-11.

szerző

 • Kreinicker Gábor
  Mechatronikai mérnöki alapszak (BSc)
  alapképzés (BA/BSc)

konzulensek

 • Dr. Kiss Rita
  egyetemi tanár, Mechatronika, Optika és Gépészeti Informatika Tanszék
 • Dr. Szilágyi Brigitta
  egyetemi docens, Geometria Tanszék

helyezés

Jutalom