Regisztráció és bejelentkezés

Vitorlázók teljesítménymérése lógópaddal és mozgáskövető mérőrendszerrel

A professzionális sportolók fejlődésének alapja a teljesítményük mérése és elemzése. Ehhez meg kell határozni azt a leglényegesebb eseményt a sport végzése során, amely megvalósításának módja kritikus a sportolói teljesítmény szempontjából. Az egyik ilyen kulcsesemény a vitorlázás során az ún. lógás, vagyis amikor a sportoló a hajóban szinte vízszintes testhelyzetet felvéve, hátra dőlve próbálja kiegyensúlyozni a hajót a szél erejével szemben.

A teljesítménymérés történhet közvetlenül a sport űzése közben vagy szimulált környezetben. A vitorlázásnál alapvető indokok miatt (pl.: nagy vízterület szükséges hozzá) csak mesterséges körülmények között tudjuk mérni a teljesítményt, ahol nélkülözhetetlen a hajó szimulálása.

A kutatás során a vitorláshajót egy saját tervek alapján épített statikus szerkezettel, ún. lógópaddal helyettesítem, melyre szenzorokat szerelek, hogy a kifejtett erőket mérjem. A mérés során az alanyok meghatározott idejű lógó testhelyzetében mérem a szimulált hajó tetején kifejtett erőt és annak nyomásközéppontját, a gurtnierőt (egy pánt a hajó közepén, amibe a lábukkal kapaszkodnak a vitorlázók lógás közben) és a sott erőt, ami a vitorlán szimulált szél ereje, melyet egy fitnesz géppel helyettesítek. A hajóra kifejtett erőkön kívül rögzítem a professzionális vitorlázók testhelyzetét is a BME Mechatronika, Optika és Gépészeti Informatika Tanszék Mozgáslaboratóriumában található OptiTrack Motion Capture kamerarendszer segítségével.

A mért erőkből nyomatékokat számítok és a vizsgált alanyok maximális fizikai teljesítményét is mérem külön a karerő és a szorítóerő rögzítésével, valamint Bucket-teszt segítségével a lógópadon.

A statikus lógás közben mért erőkből számított nyomatékokat összevetem a maximális fizikai teljesítménymérés során kapott eredményekkel valamint az ezek közben rögzített testhelyzettel (súlypont helyzete és végtagjaik által bezárt szögek).

Dolgozatom során ismertetem a mérőrendszer felépítését, a mérési eljárást és ezek megvalósítását a Mozgáslaboratóriumban. A kiépített mérőrendszert tesztelem és professzionális vitorlázókat is lemérek. Eredményeik kiértékelésével a kutatás célja, hogy fejlődjön a vizsgált vitorlázók lógási technikája.

szerző

  • Kiss Bernadett
    Mechatronikai mérnöki alapszak (BSc)
    alapképzés (BA/BSc)

konzulens

  • Dr. Kiss Rita
    egyetemi tanár, Mechatronika, Optika és Gépészeti Informatika Tanszék

helyezés

I. helyezett