Regisztráció és bejelentkezés

Lovak sántaság vizsgálatára alkalmas eszköz fejlesztése, gyorsulásmérők használatával

A lovak mozgásának elemzése az optikai mozgáselemzések kiinduló pontja volt. Ez egy kisebb hanyatlás után a tudományos igényességű mozgáselemzése az elmúlt 30 évben ismét fejlődésnek indult a lovassportok, és a lovaglás népszerűsödésével együtt.

A lovak mozgása az egészségi állapotuk egyik megfelelő megjelenési formája, és az egyik legsúlyosabb tünet a sántaság. A sántaságot a mindennapi gyakorlatban az állattartók, állatorvosok szemmel állapítják meg, így csak a szemmel is jól detektálható elváltozások szűrhetők ki. A mozgáselemzés szerepe az, hogy a szemmel még nem detektálható elváltozásokat is rögzítse, numerikusan leírja, így a kezelés már a mozgásszervi elváltozás korai szakaszában megkezdhető.

A lovak tudományos vizsgálatára valamilyen optikai eszközt használnak, azonban ez a mindennapi életbe, helyigénye, költsége, bonyolultsága miatt nem használható. A gyorsulásmérő szenzorok alkalmazása a lovak mindennapi úgynevezett terepi mozgáselemzésének bevált formája. Nem igényel labor körülményeket, így a lovakat sajt közegükben vizsgálhatjuk. Továbbá egyszerű és olcsó módot biztosítja az adatgyűjtést, aminek kiértékelését számítógép segítségével akár real-time végezhetjük.

A TDK dolgozat célja, egy nagy biztossággal használható, accelerométereken alapuló, sántaság vizsgálóeszköz és a mérési eredményeket feldolgozó szoftver fejlesztése, mely felhasználójának jelzi az aszimmetrikus mozgást, ami a sántaságra utal. A dolgozatban bemutatásra kerül az eszköz hardverének a tervezése, a szenzorok kalibrálása és hitelesítése. A kész mérőeszköz használhatóságát kis egyedszámú csoportokon kerül ellenőrzésre.

szerző

  • Dobos Dániel
    Mechatronikai mérnöki alapszak (BSc)
    alapképzés (BA/BSc)

konzulens

  • Dr. Kiss Rita
    egyetemi tanár, Mechatronika, Optika és Gépészeti Informatika Tanszék

helyezés

III. helyezett