Regisztráció és bejelentkezés

Autóbelsőbe szerelhető lámpatest optimalizálása diffúz reflektor felhasználásával

A dolgozat célja egy kereskedelemben kapható, több autótípushoz használatos, azok belső terébe szerelhető lámpatest optikai optimalizálása, diffúz reflektor alkalmazásával. Az alkalmazott anyag a Furukawa Electric Vállalat által fejlesztett és gyártott mikrocelluláris polietilén tereftalát, rövid nevén MCPET.

Az optimalizálás során a lámpatest belsejében rendelkezésre álló helyre, a kívánt funkciót biztosítva tettem javaslatot az ezen anyagból gyártandó reflektor alakzatokra. A tervezéssel párhuzamosan, optikai szimulációk több körös alkalmazásával kiválasztásra került a legjobbnak ítélt reflektor alak. A szimulációk során a lámpatest által kisugárzott teljesítményt, illetve a kilépő fény homogenitását vizsgáltam. E két szempont szerint határoztam meg azt a legkedvezőbb alakot, amelyből prototípust készítettem.

A kiválasztott alakzat a rendelkezésre álló MCPET anyagvastagságának ismeretében mérethelyesen átalakításra került. A gyártáshoz kiválasztott kétoldali hőformázás technológiánál alkalmazandó szerszámfelek először virtuális környezetben, majd pedig 3d nyomtatás segítségével a valóságban is elkészültek.

A hőformázást, majd a kívánt méretre vágást követően a reflektor a lámpatestbe beépítésre került. A cég munkatársának segítségével elkészítettem egy demonstrációs eszközt, ami magába foglal két, azonos tápegységről, egyidőben is működtethető lámpát, melyek közül az egyik belsejében ott helyezkedik el a legyártott reflektor. Azáltal, hogy azonos tápegységről működnek, elértük, hogy a mérési eredmények jól összehasonlíthatók legyenek.

Lux mérő alkalmazásával egy adott körív mentén megmértem a megvilágítás nagyságát, amely értékekből eloszlásgörbéket készítettem. Ezeket vetettem össze a szimulációk alapján készített eloszlásgörbékkel. A fény homogenitását fényképek illetve a szimuláció során a detektoron kialakuló képek vizuális összehasonlítása alapján vizsgáltam meg az eredeti illetve az optimalizált esetben.

Az elvégzett feladatok során kapott eredmények megmutatták, hogy az MCPET anyag alkalmazásával mind fényintenzitás, mind pedig homogenitás tekintetében javult a meglévő, megvásárolható lámpatest. Ez pedig a jövőben egy jó kiindulási alap lehet az anyag ilyen irányú felhasználását illetően.

szerző

 • Dudás Eszter
  Ipari terméktervező mérnöki mesterképzési szak
  mesterképzés (MA/MSc)

konzulensek

 • Dr. Urbin Ágnes
  adjunktus, Mechatronika, Optika és Gépészeti Informatika Tanszék
 • Gombos Ákos
  óraadó tanársegéd, Műszaki Mechanikai Tanszék

helyezés

Jutalom