Regisztráció és bejelentkezés

Magno- és parvocelluláris ON és OFF látóideg-pályák vizsgálata

A feladat célja fény bekapcsolására és kikapcsolására érzékeny magno- és parvocelluláris látóideg-pályák elválasztása a Cambridge Research Systems Visage nevű rendszer segítségével elkészült programmal.

A magnocelluláris pályák az kisebb, a parvocellulárisok pedig a nagyobb kontrasztra és térfrekvenciára érzékenyek. Egyes látásfunkciókat érintő betegségek esetén, ha külön stimulálni tudjuk ezeket a látóideg-pályákat, akkor létrehozhatunk egy olyan tesztet, amivel megállapíthatjuk, hogy egy tesztalany normális vagy attól eltérő látással rendelkezik-e. A magno- és parvocelluláris idegpályák pszichofizikai úton való elválasztása bonyolult, de a Visage lehetővé teszi a szükséges stimuláció létrehozását.

A Visage hardver grafikai függvények tárolására és azok használatával írt programok eredményének megjelenítésére való. A Visage egy speciális videokártyán keresztül kapcsolódik a PC-hez, amin a programozás folyik, továbbá összeköttetésben áll másik CRT monitorral, amin a stimulus objektumokat jeleníti meg. A függvényeket többféle programnyelvben lehet megadni, amennyiben meghívjuk a Visage könyvtárat. A célprogramot Delphi 7-ben írom. A vizsgálandó személy a Visage-hoz tartozó négy gombos távkapcsolóval válaszol. A program a tesztalanyok válaszai alapján közöl eredményt, ami kettő kontrasztérték lesz. A nagyobbik a parvocelluláris, a kisebbik a magnocelluláris érzékelés küszöbértéke lesz. Így egy egészséges embercsoport vizsgálata után megadható ezeknek az értékeknek az eloszlása normális látásfunkciók mellett.

A feladat alapját a sao paulo-i egyetem kutatása adja. Ha valóban az elvárt eredményt adja az elkészült program, akkor további orvosi és szoftveres fejlesztéssel gyorsabban lehet diagnosztizálni olyan betegségeket, amik a látásfunkciók romlását eredményezik.

szerző

 • Simon Ádám
  mechatronikai mérnöki
  nappali alapszak

konzulensek

 • Dr. Samu Krisztián
  egyetemi docens, Mechatronika, Optika és Gépészeti Informatika Tanszék
 • Dr. Nagy Balázs Vince
  egyetemi docens, Mechatronika, Optika és Gépészeti Informatika Tanszék

helyezés

Jutalom