Regisztráció és bejelentkezés

Noninvazív optikai mérési eljárás kidolgozása a térd mozgásvizsgálatára

A térd szervezetünk legnagyobb és legbonyolultabb ízülete, amelynek biomechanikáját már több, mint másfél évszázada vizsgálják. Több csontunk kapcsolódik itt, amelyeket különböző nagyságú és irányú izmok és szalagok kötnek össze, ezek jelentősen befolyásolják az ízület funkcióját és dinamikáját. Térdünk fontos szerepet lát el: egy zárt kinematikai láncban a csípővel és a bokával biztosítja a stabil járást és állást, miközben testünk súlya, illetve a különböző mozgásfajtákból eredő erők terhelik.

A térd anatómiája mellett mozgása is összetett. Legfőbb mozgásai a saggitalis síkban történő hajlítás-feszítés (flexio-extensio) és a transversalis síkban történő internal-external rotáció.

Dolgozatunkban ezen két mozgásforma közötti összefüggést kerestünk. Számos mérés történt már a hajlítás és a rotáció közötti összefüggés meghatározására, azonban ezek többsége valamilyen invazív vagy in vitro mérési eljárással készült (cadaver kísérletek, csontcsavar beépítése, stb.).

Célunk egy olyan noninvazív mérési eljárás - illetve hozzá szükséges berendezés - megtervezése volt, amelynek prototípusát saját eszközeinkből el tudjuk készíteni, képes pontos eredményeket szolgáltatni, a mérés reprodukálható és használható in vivo mérésekre.

Irodalomkutatás, majd az egyes ötletek kipróbálása után jutottunk el az optikai elven működő mérőberendezéshez. A méréseket először saját magunkon végeztük el.

A vizsgálatok során kapott eredmények az irodalomban fellelhető értékekkel jó egyezést mutattak.

Az eszköz a gyakorlatban egyedi gyártmányú térdprotézisek tervezésében jelenthet nagy segítséget, illetve a térd mozgásának pontosabb megismerésén keresztül jobb tulajdonságokkal bíró térdprotézisek gyártásánál használható.

szerzők

 • Bodonyi Ádám
  mechatronikai mérnöki
  nappali alapszak
 • Kecskés Barnabás
  mechatronikai mérnöki
  nappali alapszak

konzulens

 • Bojtos Attila
  Tanársegéd, Mechatronika, Optika és Gépészeti Informatika Tanszék

helyezés

I. helyezett