Regisztráció és bejelentkezés

Moiré képfeldolgozás gerincdeformáció detektálására

A gerinc-deformitásokat, gerincferdüléseket már nagyon régóta kutatja a tudomány. A gerincferdülésnek sok változatát és módját ismerjük, viszont eddig a különböző elváltozások mértékét csak röntgenvizsgálatokkal tudtuk mérni.

A deformitás mértékének és formájának függvényében különböző beavatkozást igényelnek. A diagnosztizálás jelenleg a fiatalkori röntgenvizsgálatok elvégzésével történik. Ez több szempontból is nehézségeket és gondot okoz, mivel a röntgenvizsgálatok olyan eljárások, amelyek

• költségesek,

• a többszöri megismétlés miatt nagy sugárterhelést jelentenek,

• a rendszer kiépítése összetett ill. speciális környezeti biztonságot követel.

Erre az egyik lehetséges járható út, a hát Moiré-képekkel való leképezése és felületének meghatározása. Az eljárásnál igen fontos a költséghatékony és biztonságos működés, megismételhetőség – mivel egy gyermek háta nagyon sokat változhat akár néhány hónap alatt is- valamint a gyors képfeldolgozás.

Munkámnak kettős célja volt.

1. Találjunk olyan anyagokat, melyeket jelölésre (marker) használhatunk, így az azonos pontok a röntgenképen és a Moiré képen is megtalálhatóak. Erre azért van szükség, mert a Moiré a gerincnek a vápáját tudja számunkra csak megmutatni, maga a gerincet valóságosan nem. Ezzel a kutatással gyakorlatilag még egyszerűbben bizonyíthatóvá válik, hogy ez az eljárás valójában működőképes és az adatok tényleg elfogadhatók.

2. Automatizálás, olyan program segítségével, mely egyrészt könnyebben kezelhető, másrészt kevesebb időbe telik a kiértékelés, a gerincvonal meghatározása. Ez merőben fontos, hiszen a gerinc detektálását, így félautomata módon elkészítjük. Az automatizálás gyakorlatilag képfeldolgozási eljárások egymás utáni lépéseiből tevődik össze. Először az információt el kell távolítani egy vágással. Majd a moiré csíkokat számunkra értelmes görbékké kell alakítani. Ezután vízszintes vonalakat kell a képre felvennünk, melyeket szelőknek képzelve, s oldalról nézve a hátat a hátnak a síkmetszetét adják vissza. Ezeknek az egyeneseknek a görbékkel képzett metszetét pontoknak vesszük fel, s e pontok között egy görbét fektetünk. Végül a vápa két oldalán elhelyezkedő görbeszakasz inflexiós pontjaira állított érintők metszéspontja adja a gerinc vonalát. Végül ezt több egyenes esetében elvégezzük, s kapjuk a gerincgörbe végleges alakját.

Munkámmal a célomat elértem, hiszen a markerekre találtunk egy használható, kedvező árfekvésű anyagot, mind készített szoftverrel könnyebb lesz a jövőben a képfeldolgozás.

szerző

 • Szilassy Péter Ákos
  mechatronikai mérnöki
  nappali alapszak

konzulensek

 • Manhertz Gábor
  Tanársegéd, Mechatronika, Optika és Gépészeti Informatika Tanszék
 • Dr. Antal Ákos
  adjunktus, Mechatronika, Optika és Gépészeti Informatika Tanszék
 • Balla Petra
  , (külső)

helyezés

Jutalom