Regisztráció és bejelentkezés

Biometrics szenzorokkal végzett járásvizsgálat egészséges személyeken

Biometrics szenzorokkal végzett járásvizsgálat egészséges személyeken

Héri Orsolya BSc IV.évf., Kelemen Dóra BSc IV.évf.

e-mail: heri.ori@gmail.com; kelemen.dora08@gmail.com

Konzulens: Dr. Kiss Rita; Mechatronika, Optika és Gépészeti Informatika Tanszék

email: rita.kiss@mogi.bme.hu

A mozgásvizsgálatok ma már nem csak a felnőttek, sportolók, ortopédiai elváltozásban szenvedő betegek, hanem gyermekek és idegrendszeri károsodásban szenvedők vizsgálatára is alkalmazzák. Az utóbbi két esetben nagyon fontos a szabad járás biztosítása, és a minél egyszerűbb eszközök használata.

A mozgásvizsgáló módszerek általános bemutatása után ismertetjük a biometrics szenzorok felépítését, működési elvét, pontosságát és az eszközzel végzett mérések előnyeit és hátrányait. A dolgozatban definiáljuk az eszközzel mérhető, és ezekből számítható paramétereket

Akár ortopédiai, akár idegrendszeri elváltozásban szenvedő betegek vizsgálatához elengedhetetlen a kontrollcsoport értékeivel történő összehasonlítás lehetősége. A kontrollcsoport tagjainak életkorban meg kell egyezni a betegcsoporttal, és a méréseket is ugyanazon mérőeszközzel kell végezni. A TDK dolgozat célja, hogy kontrollcsoportnak tekinthető megfelelő számú egészséges gyermekek járását lemérjük, a járás paramétereit meghatározzuk.

Irodalomból ismert, hogy különösen cerebrális parézis következtében mozgásfogyatékos gyermekek esetén a mérés csak szabadon történő járáskor végezhető. De az is ismert, hogy a járásképét, így a járás paramétereit lényegesen befolyásolja a járássebessége. A kutatás célja, olyan járásparaméter kiválasztása, amely szignifikánsan függ a járássebességétől, de ilyen típusú betegek esetén is standardizálható vagy ez alapján a betegek csoportba sorolhatók.

A futófolyosón végzett járásvizsgálatokat egészséges kisiskolás gyermekeken végeztük, a szenzorok segítségével az alapvető járásparaméterek, mint járássebesség, lépéshossz, lépésciklus-hossz, lépésidő, lépésciklus-idő és lépésfrekvencia mellett Biometrics szenzorai segítségével rögzítettük a boka- és térdízületi mozgásokat. A feldolgozás eredményei azt mutatják, hogy a járássebessége és a lépésfrekvencia közötti kapcsolat megfelelően szoros és a lépésfrekvencia alapján a csoportosítás elvégezhető.

szerzők

 • Héri Orsolya
  Mechatronikai mérnöki alapszak (BSc)
  alapképzés (BA/BSc)
 • Kelemen Dóra
  Mechatronikai mérnöki alapszak (BSc)
  alapképzés (BA/BSc)

konzulens

 • Dr. Kiss Rita
  egyetemi tanár, Mechatronika, Optika és Gépészeti Informatika Tanszék