Regisztráció és bejelentkezés

Alakváltozási folyamatok vizsgálata zárt üregű többtengelyű kovácsolás során

Az intenzív képlékenyalakítás (SPD) technológiája az elmúlt évtizedekben jelentős fejlődésen ment keresztül, aminek egyik jellemző eljárása a többtengelyű kovácsolás. Könnyű szerszámozhatóságának köszönhetően egyszerűen megvalósítható intenzív képlékenyalakító technológia, amellyel lehetőség nyílik kilépni a hasonló eljárásoknál megszokott mérettartományokból és akár 50-100 mm-es, vagy annál nagyobb lineáris méretű próbatesteket is ki lehet alakítani.

Korábbi vizsgálatok során bebizonyosodott, hogy a monoton, vagy kvázi monoton alakításokkal felvett anyagtörvények nem alkalmasak megfelelően leírni az anyag váltakozó irányú terhelésre adott válaszát, amely többtengelyű kovácsolás esetén is lejátszódik. A folyamat alaposabb vizsgálatához egy új típusú, zárt üregű kovácsszerszám készült, amellyel a hasonló vizsgálati körülmények között használt Gleeble termofizikai szimulátornál fennálló, a konstrukció jellegéből adódó bizonytalanságok kiküszöbölhetők, minimalizálhatók.

Az új szerszámmal végzett kovácsolás valós, és a folyamat végeselemes szimulációjából kinyerhető adatok összehasonlítása révén lehetőség nyílik a meglévő anyagtörvényt úgy átalakítani, hogy az alkalmas legyen a ciklikus terheléstörténet leírására, vagy egy új, általános érvényű anyagmodellt készíteni.

Munkánk során az új zárt üregű, többtengelyű kovácsolást lehetővé tevő szerszámon végzett mérések elvégzését, a folyamat végeselemes vizsgálatát és az eredmények összevetéséből az anyagtörvényre vonatkozó következtetések levonását tűztük ki célul.

szerzők

 • Bíró Tamás
  Gépészmérnöki mesterképzési szak
  mesterképzés (MA/MSc)
 • Juhász Zsombor
  Gépészmérnöki alapszak (BSc)
  alapképzés (BA/BSc)

konzulens

 • Renkó József Bálint
  Doktorandusz, Anyagtudomány és Technológia Tanszék

helyezés

II. helyezett