Regisztráció és bejelentkezés

AlMgSi több ciklusú hőkezelésének vizsgálata

Dolgozatomban egy ipari megkeresésből adódó hőkezelési sorozatot vizsgálok felül. A felülvizsgálandó anyag az AlMgSi1 ötvözet. A vizsgálandó anyag, az AlMgSi1 a 6000 főcsoport alá tartozó alumínium ötvözet, melyet széles körben használnak fel például a repülőgépiparban, vagy egyedi területen a motor-és kerékpáros sportokban. Népszerűségét a jó korrózióálló tulajdonságainak és kis sűrűségének köszönheti. Kereskedelmi forgalomban kapható hőkezeltségi állapota T6, vagyis a hőkezelés után mesterséges öregítést is alkalmaznak.

A vizsgált AlMgSi1 mintákat feszültségcsökkentés céljából ötszöri hőkezelésnek vetem alá. Minden hőkezelési ciklus után a mintákat a kemencében hűtöm. Az egyes ciklusok végeztével keménységmérést, valamint csiszolatkészítés után, optikai mikroszkópiás vizsgálatot végzek egy-egy munkadarabon. A különböző csiszolatok szövetszerkezetét összehasonlítom a ciklusok befejeztével. Ezeket kiegészítve deformáció- és forgácsvizsgálatot végzek el a ciklusok között.

A vizsgálat célja, hogy megtaláljam a hőkezelési ciklusok ideális számát, amelynél deformáció nem lép fel és forgácsolásra alkalmas lesz a darab.

szerző

  • Mertl Martin
    Gépészmérnöki alapszak (BSc)
    alapképzés (BA/BSc)

konzulens

  • Dr. Kovács Dorina
    adjunktus, Anyagtudomány és Technológia Tanszék

helyezés

Jutalom