Regisztráció és bejelentkezés

Különböző ragasztóanyagokkal csőbe rögzített alumínium mátrixú szintaktikus fémhabok tulajdonságainak vizsgálata

Ebben a gyorsan fejlődő és változatos világunkban már olyan anyagok vizsgálatára is van lehetőségünk, ami több száz éve nem volt elképzelhető. Az exponenciális mértékben fejlődő anyagtudománynak egyik fontos területe a fémhabok különböző tulajdonságainak kutatása és nem utolsó sorba népszerűsítése.

A fémhaboknak hasonló szerkezete van, mint az emberi csontnak, mindkettő a cellás anyagok csoportjához tartozik. A szintaktikus fémhabok részecskeerősítésű anyagok, amit a műszaki életben kompozitnak is neveznek. A szintaktikus kifejezés arra utal, hogy az adott anyagban a töltőrészecskék egymáshoz képest nagyjából rendezett módon helyezkednek el. Ezeket a fémhabok az úgynevezett részecskeerősítésű kompozitok és a fémhabok csoportjába is sorolhatóak így a Michael F. Ashby angol kutató féle anyagcsoportosításban a hibridek osztályában helyezkednek el [1].

A szintaktikus fémhabok nagy előnye a hagyományos fémhabokkal szemben a kedvező mechanikai tulajdonságuk. Legmeghatározóbb igénybevétele a nyomás. Fontos megjegyezni, hogy ha változtatjuk az összetevőket a mechanikai tulajdonságok széles határok között változtathatóak és az adott célra optimalizálhatóak, ami megegyezik azzal, hogy a mérnök mindig az optimális tulajdonságok elérésére törekszik [1].

A kutatásom során csőbe rögzített fémhabokat vizsgálok. Néhány külföldi egyetemen külön erre a célra orientálódott kutatócsoportokat hoztak létre, ennek köszönhetően számos cikk állt rendelkezésemre. Kísérletemben A356 alumínium ötvözet mátrixú fémhabokat vizsgálok, duzzasztott agyagkavics töltőanyaggal (Ø3,5–4 mm) a hatékony költségvetés érdekében. Csőnek pedig AlMgSi0,5 anyagot választottam (Ø32 mm külső átmérő, Ø28mm belső átmérő). A kísérleteim során különböző ragasztóanyagokkal fogom rögzíteni a szintaktikus fémhabokat, és minősítem több vizsgálattal. Ilyen a sűrűségmérés, megfelelő minőségű és tisztaságú csiszolatok készítése mikroszerkezeti vizsgálatokhoz, valamint végül zömítővizsgálatok végzése és értékelése.

Forrás:

[1] Orbulov I.N. Szintaktikus fémhabok gyártása és vizsgálata – szakirodalmi összefoglaló. Anyagvizsgálók lapja 2019/II. 5–22 

szerző

  • Zsibók Marcell
    Gépészmérnöki alapszak (BSc)
    alapképzés (BA/BSc)

konzulens

  • Kemény Alexandra
    adjunktus, Anyagtudomány és Technológia Tanszék

helyezés

III. helyezett