Regisztráció és bejelentkezés

Szemcseszórás és plazmanitridálás, mint duplex felületkezelési technológia

Az iparban számos felületkezelést alkalmaznak a legkülönbözőbb célokra, ahogy az igények egyre magasabbak és specifikusabbak lettek, úgy az eljárások köre is differenciálódott. Meglehetősen új terület azonban a hibrid-, duplex- vagy kombinált felületkezelések kutatása, amely a már létező felületkezelések együttes alkalmazásainak vizsgálatával foglalkozik. Az alapvető cél, hogy megtaláljuk, hogy mely párosítások erősítik, és melyek gyengítik egymás hatását. Ez hatalmas feladat, hiszen a kezeléspárok anyagtulajdonságokra való hatása függ az egyes eljárások paramétereitől, sorrendjétől, emellett nem csak kettő, hanem akár több felületkezelés egymás után fűzhető.

A dolgozatomban acél mintákat vizsgálok, amelyeket az előkészítés után homokszórásnak és plazmanitridálásnak vetettem alá, ezzel egy lehetséges kezeléskombinációt vizsgálva. Homokszórásnál két szemcseméretet alkalmaztam, a plazmanitridálás folyamatparaméterei konstans voltak. A kezelések után felületi érdesség mérés és mikrokeménység-mérés és következett. A maradó feszültség vizsgálat röntgendiffrakcióval és digitál-holografikus mérőkamerával történt.

A vizsgálatokkal célom kideríteni, hogy előnyös-e a homokszórás, mint a plazmanitridálás előkezelése, illetve az, hogy a szemcseméretnek milyen hatása van.

szerző

  • Kopasz Márton
    Gépészmérnöki alapszak (BSc)
    alapképzés (BA/BSc)

konzulens

  • Dr. Kovács Dorina
    adjunktus, Anyagtudomány és Technológia Tanszék

helyezés

I. helyezett