Regisztráció és bejelentkezés

Titán alapú amorf ötvözetek tervezése és gyártása

TDK munkám témájaként azért választottam a titán alapú ötvözetek vizsgálatát, mivel könnyű és nagy szilárdságú, korrózióálló ötvözetekre nagy szükség van, mint szerkezeti anyagra. A téma ugyan nagyon ígéretes, mégis kevés kutató foglalkozik vele, mivel nehéz a szokásos módon kezelni az olvadékot. A titán nagyon agresszívan támadja a megszokott kokillákat, ezért csak hűtött, fémfalú tégelyben ötvözhető. Titán alapú fémüvegekkel kapcsolatban jelenleg Magyarországon nem folyik kutatás. Munkám során arra keresem a választ, hogy a rendelkezésre álló eszközökkel elő tudom-e állítani őket.

A kutatás során lépésről lépésre megismerem a minta- és ötvözetkészítés fázisait, hiszen a vizsgált mintákat és próbatesteket magam gyártom le. Természetesen ellenőrzési célból nemcsak új, eddig nem használt ötvözetek elemzését végzem, hanem már kimért, tesztelt mintákét is, melyek referenciaként szolgálnak a kutatások során.

A mintakészítés mellett lehetőségem nyílik a minta előkészítésének és vizsgálatának lépéseit is megismerni, hiszen a kész minták tulajdonságait különböző módokon tanulmányozom. Ezáltal teljes rálátást kaphatok a kutatói munka lépéseiről, az ezzel járó nehézségekről, akadályokról.

A titán nagy szilárdságú biokompatibilis anyag, így implantátumoknál használható úgy is, mint felületbevonó anyag. Kutatásommal szeretném megalapozni egy, a jövőben használatos felületkezelési eljárás technológiáját, melyben kis kopásállóságú, de rugalmas, szívós anyagot amorf anyaggal (porral) felületkezelünk, létrehozva így egy kopásálló felületű terméket - például porckorong-implantátumot -, megnövelve ezzel az amúgy kis élettartamú termék élettartamát.

szerző

 • Renkó József Bálint
  Gépészmérnöki mesterképzési szak
  mesterképzés (MA/MSc)

konzulensek

 • Kovács Dóra
  tanársegéd, Anyagtudomány és Technológia Tanszék
 • Dr. Mészáros István
  Egyetemi tanár, Anyagtudomány és Technológia Tanszék

helyezés

I. helyezett