Regisztráció és bejelentkezés

Korrózióálló acélok vas-kloridos korróziós vizsgálatának alkalmazhatósága

A munkám során korrózióálló acélok vas-kloridos korróziós vizsgálatának alkalmazhatóságával foglalkoztam.

A kísérletekkel két kérdést szerettünk volna megválaszolni: Szükséges-e a ASTM G48 szabvány szerint előírt 72 óra a korróziós tesztek elvégzéshez, hogyan alakul a korróziós folyamat a 72 órán belül és lehetne-e rövidíteni az időn? Valamint azt, hogy milyen hatással van a pácolószer összetétele és a pácolási idő a korróziós vizsgálat végeredményére hegesztett lemezeken.

A 72 órás korróziós vizsgálatot háromszor megszakítottuk 24-24 óránként és megmértük a minták tömegét. Így behatároltuk, hogy a korróziós folyamat milyen arányban történik az idő egyes harmadaiban. A korróziós vizsgálat előtt három különböző felületelőkészítést alkalmaztunk: pácolószer nélkül és két különböző pácolószerrel. Vizsgáltuk az előzetes pácolási idő hatását is. A vizsgálatokat három különböző korrózióálló (egy ausztenites és két fajta duplex) szövetszerkezetű lemezeken végeztük.

Azt tapasztaltuk, hogy a korrózió az első 24 órában átlagosan a tömegcsökkenés 80%-a, a második 24 órában a tömegcsökkenés 15%-a megtörténik. Az általunk vizsgált korrózióálló acélokon a korróziós vizsgálat eredménye alapján az előzetes felületkezelésnek nem tapasztaltuk jelentős hatását a korróziós fogyásra.

Vizsgálataink alapján az adott acélminőségeken a korróziós vizsgálatokat elegendő lenne 24 órán keresztül végezni. Az így kapott eredmények jelleghelyesen adnák vissza a 72 órás vizsgálat fogyásgörbéit.

szerző

  • Galbács Márton
    Ipari termék- és formatervezői alapszak (BSc)
    alapképzés (BA/BSc)

konzulens

  • Dr. Varbai Balázs
    Egyetemi adjunktus, Anyagtudomány és Technológia Tanszék