Regisztráció és bejelentkezés

Duplex acél Dewar-edény szállítókocsi áttervezése és legyártása

Dolgozatom témája az Anyagtudomány és Technológia Tanszéken egy már létező duplex acélból készült Dewar-edény tartó kézikocsi átalakítása, mivel az eszköz eredeti formájában nem felelt meg maradéktalanul használati céljának. A Dewar-edény egy olyan dupla- és evakuáltfalú ausztenites acél tárolóedény, amely cseppfolyós nitrogén szállítására és tárolására alkalmas. Az edény nehéz és sérülékeny, ezért szükséges a mozgatásához egy kézikocsi.

A rendelkezésre álló kocsi elsősorban túl széles volt, a Tanszék épületén belül csak időigényesen lehetett egyik helyiségből a másikba vinni, mivel az ajtókon a rendeltetésszerű haladási irányában nem fért ki. A lépcsőkön való mozgatása az eredeti kialakítás miatt csak nehezen volt kivitelezhető, veszélyeztette a műemlék épület épségét. Ezenfelül az edényt nem lehetett stabilan rögzíteni a kocsiban, így nem volt biztonságosan elhelyezve szállítás során. Az áttervezést az is indokolta, hogy a kocsi megépítése óta a Tanszék beszerzett egy teljesen más méretekkel rendelkező Dewar-edényt. Célom tehát egy olyan konstrukció kialakítása volt, ami felhasználva a már meglévő konstrukció anyagait (a duplex acéloknak meglehetősen magas az ára) teljesíti a fenti elvárásokat és az új edény számára is megfelelő.

A dolgozatom részletezi a kocsi átalakítás folyamatát: a követelményeket figyelemben tartó kialakítás tervezését, és ezeknek a terveknek a megvalósítását. Ebbe beleértve mind a jármű szétvágását szélességének csökkentés érdekében, a kerekek áthelyezését, valamint az újra hegesztés technológiájának kidolgozását. A hegesztéshez a duplex acélokhoz is használatos volfrámelektródás semleges védőgázos ívhegesztést alkalmaztunk hegesztő anyag hozzáadásával (141-es eljárás). Az elkészítés után a varratok minősége szemrevételezéssel került ellenőrzésre.

Az eredményül kapott jármű már teljesen megfelel a céljának – lehet lépcsőzni vele, befér az ajtón, valamint az új Dewar-edény úgy van elhelyezve benne, hogy azt nem lehet onnan kivenni, ezért annak sérülési lehetősége minimális szállítás és használat során.

szerző

  • Borók Alexandra
    Gépészmérnöki alapszak (BSc)
    alapképzés (BA/BSc)

konzulens

  • Dr. Májlinger Kornél
    adjunktus, Anyagtudomány és Technológia Tanszék

helyezés

Jutalom