Regisztráció és bejelentkezés

Additív gyártás robotosított védőgázos huzalelektródás ívhegesztéssel

Az additív gyártástechnológia (angolul: additive manufacturing, rövidítve AM), mint a hagyományos felrakóhegesztés újragondolása, egyre nagyobb teret hódít magának a gépipar több ágazatában. Alkalmazásával tetszőleges geometria felépíthető, amelynek az alkalmazott hegesztési eljárás térfogati felbontása szab határt. Ipari alkalmazásban elterjedt a lézersugaras poradagolásos eljárás, amit öttengelyes megmunkáló központokba integrálnak. A védőgázos huzalelektródás ívhegesztés alkalmazása az additív gyártásra kevésbé kiforrott, de robotosítva hasonlóan alkalmas. A technológia alkalmazása látványos eredményeket produkál a művészet világában (művészeti tárgyak, „nyomtatott” hidak), viszont műszaki alkalmazása még számos kihívást rejt.

Dolgozatunkban a tanszéken működő Yaskawa robotot felhasználva, kovácsszerszámok javító felrakóhegesztésének előkészítését végezzük. A kísérletek háttere a Flexman Robotics Kft. ipari partnereinél felmerült igény. A hagyományos felrakóhegesztéséhez képest az additív gyártás alkalmazásával költséghatékonyabbá tehető a javítás, mivel kevesebb hegesztőanyag felhasználásával pontosabban előállítható a szerszámgeometria már a hegesztés során, így jelentősen csökkennek az hegesztőanyag és utómegmunkálások költségei.

TDK-munkánk célja a technológiai változók optimalizálása és robotprogram kifejlesztése a huzalelektródás, védőgázos ívhegesztés hagyományos és korszerű eljárásváltozataival is. A kiértékelés elsődleges szempontja a hegesztés felbontóképessége és a legyártott munkadarabok mechanikai tulajdonságai.

szerzők

 • Uzonyi Sándor
  Gépészmérnöki mesterképzési szak
  mesterképzés (MA/MSc)
 • Asztalos Lilla
  Gépészmérnöki mesterképzési szak
  mesterképzés (MA/MSc)

konzulens

 • Dobránszky János
  tudományos tanácsadó, Anyagtudomány és Technológia Tanszék

helyezés

II. helyezett