Regisztráció és bejelentkezés

Agyaggal történő maszkolás hatásának vizsgálata hőkezelés során a szövetszerkezet változásra.

A hőkezelés egy olyan műveletsorozat, mely során egy fémes alkatrész tulajdonságait programozott hevítéssel, hőn tartással és lehűtéssel a kívánt módon változtatjuk. A hőkezelés leggyakrabban használt formái az edzés, lágyítás, normalizálás és megeresztés. Az edzés és megeresztés szorosan egymás után alkalmazott változatát nemesítésnek nevezzük. Az acélok között vannak tipikusan nemesíthető acélok, amelyek olyan ötvözőket tartalmaznak, melyek a megeresztési hőmérséklet megváltoztatásának hatására különböző szívósságú állapotba hozhatók. Tipikusan tengelyek, fogaskerekek alapanyagaként alkalmazzák.

A kutatásom keretei között a differenciális hőkezelést fogom vizsgálni, azaz egy alkatrészen belül megpróbálok különbözőképpen hőkezelt részeket előállítani.

A differenciális hőkezelés egyik és egyben legrégebb óta alkalmazott formája a differenciális hűtés, mely során az alkatrész egyes részeit gyorsabban, míg a többi részét lassabban hűtjük. Ennek az eljárásnak a legegyszerűbb módja, hogy a szívósabbnak szánt rész felületére, valamilyen hőszigetelő réteget viszünk fel, ami a hűtés során nem engedi a fedett rész megfelelően gyors lehűlését. Ezt agyag fedőréteggel felvételével fogom elvégezni. A kísérletek során különböző vastagságoknál ellenőrzöm ezt a fajta maszkolási módszert a hőkezelésben. Ezeket csiszolatkészítés után szövetszerkezeti vizsgálattal és keménységméréssel ellenőrzöm.

szerző

  • Tigyi Bence István
    Gépészmérnöki alapszak (BSc)
    alapképzés (BA/BSc)

konzulens

  • Dr. Kovács Dorina
    adjunktus, Anyagtudomány és Technológia Tanszék

helyezés

Jutalom