Regisztráció és bejelentkezés

Additívan gyártott alapanyagok korróziós vizsgálata különböző ipari környezetekben

A folyamatos fejlődésnek köszönhetően, a hagyományos anyagleválasztó technológiák mellett egyre nagyobb teret nyer az additív elven működő technológiák. Ennek köszönhetően a terméket rétegről-rétegre tudjuk kialakítani akármilyen bonyolult geometriával is rendelkezzen. Emiatt egyik fő erénye az additív technológiáknak, hogy teljesen egyedi terméket tudunk előállítani, és teljes mértékben a vevő igényeihez tudjuk igazítani. Ezt a technológiát több területen is használni tudjuk például: autóiparban, modern művészetben, gépészeti szerkezetek kialakítása során és még az egészségügyben is. S ez csak kevés terület volt felsorolva mindazok közül, amelyeknél ezt a technológiát használhatjuk. Egy tulajdonság mindegyik területen belül fellelhető, ez pedig a minőség. Ezen belül az egyedüli különbség, hogy az egyes termékek estén adott gyártástechnológiánál mennyire szigorú követelményeknek kell megfelelni.

Az additív gyártástechnológia során készült termékek minőségét sok tényező befolyásolhatja. Ilyen például a berendezés teljesítménye, fókusztávolsága, lézerfókusz átmérőjének mérete, illetve a felhasznált fémporrészecskék eloszlása. Így az alapvető feladat, hogy a folyamat végére egy teljesen tömör terméket kapjunk, a megfelelő előzetesen meghatározott geometria mellett. A minőségellenőrzésen átment és további kritériumoknak is megfelelt termék ezt követően értékesíthető.

A dolgozatom során az iparban használt biokompatibilis anyagok korróziós tulajdonságait vizsgáltam. Ennek során hagyományos módon, marással kialakított, és additív technológiával, közvetlen lézeres fém szinterezéssel, gyártott próbatestek esetén végeztem méréseket. A két gyártástechnológia esetén az egymáshoz viszonyított korrózióval szembeni ellenállást vizsgáltam különböző közegekben, amelyek mérési eredményei mind az iparban, mind az orvostudományban felhasználható. A vizsgálatom során metallográfiai vizsgálatokat, pásztázó elektrommikroszkópos vizsgálatokat, korróziós vizsgálatokat, illetve mágneses vizsgálatokat is végeztem.

szerző

  • Kemény Dávid Miklós
    Gépészmérnöki mesterképzési szak
    mesterképzés (MA/MSc)

konzulens

  • Kovács Dóra
    tanársegéd, Anyagtudomány és Technológia Tanszék

helyezés

II. helyezett