Regisztráció és bejelentkezés

A VVER-1200-as reaktortartály acél ötvözőinek és szennyezőinek szerepe az anyag öregedésben és a mechanikai tulajdonságaiban

Földünk népességszáma napról napra emelkedik, és ezzel együtt párhuzamosan a technológia is folyamatosan fejlődik. Az új technológia egyre több felhasználóhoz eljut, amelynek köszönhetően az energiaszükséglet is nő. Ennek egyik megoldása, atomerőmű létesítése. Ennek segítségével nagy mennyiségű villamosenergiát tudunk generálni, ezáltal kielégítve a fogyasztók egyre növekvő igényét. Amellett, hogy egy folyamatos energiaellátást biztosít az atomerőmű, a környezetvédelem szempontjából is igen kedvező, hiszen az üzemelése során nem jut a levegőbe CO2, a ma működő fosszilis energiahordozókat felhasználó erőművekkel szemben.

Magyarországon jelenleg egy atomerőmű üzemel, Pakson. A Paksi Atomerőmű 4 blokkja egyenként 500 MW teljesítményre képesek. A blokkok az üzemidő-hosszabbítást követően további 20 évig üzemelhetnek, majd ezt követően előírási szabályoknak megfelelően le kell állítani, és a radioaktív anyagokat megfelelően kell kezelni. Ennek következtében Paks II. keretein belül 2007-től elkezdődött az újabb atomerőmű tervezése, kivitelezése.

Paks II. atomerőmű esetén 2 blokk fog üzemelni. Ezek a blokkok VVER-1200-as (vízzel moderált, vízhűtésű energetikai reaktor), külön-külön 1200 MW teljesítményre képesek. A dolgozatom ezen reaktortartályok vizsgálatához kapcsolódik. Kutatásom során a reaktortartály acél ötvözőinek és szennyezőinek szerepét vizsgáltam anyagminták segítségével, hogy ezek miként befolyásolják az anyag mechanikai tulajdonságát és öregedését. Az utóbbi két tulajdonságot a fellépő igénybevételek, a rendszerek üzemi paraméterei, igénybevételi-ciklusok, korróziós igénybevétel stb. nagy mértékben befolyásolhatják. A kutatási témám kidolgozása során metallográfiai vizsgálatokat, mikrokeménységmérést, pásztázó elektronmikroszkópos vizsgálatokat, Charpy-vizsgálatokat, illetve korróziós vizsgálatokat végeztem.

szerző

  • Kemény Dávid Miklós
    Gépészmérnöki mesterképzési szak
    mesterképzés (MA/MSc)

konzulens

  • Dr. Orbulov Imre Norbert
    egyetemi tanár, Anyagtudomány és Technológia Tanszék

helyezés

Jutalom