Regisztráció és bejelentkezés

Nagyvastagságú acélok előmelegítésének kiváltása a hegesztési technológia módosításával

Nagyvastagságú acélok előmelegítésének kiváltása a hegesztési technológia módosításával

Szakmai gyakorlatomat a BPW Hungária Kft.-nél töltöttem a hegesztéstechnológiai részlegen. A nehézfutómű üzletágban gyakran előfordulnak nagy keresztmetszetű tengelyek, amelyeknél a hegesztést előmelegítéssel oldják meg a hidegrepedés elkerülése érdekében. Minden gazdasági szervezet, így a BPW is, arra törekszik, hogy ha lehetséges, ne kelljen ez a lépés a hegesztés előtt, hiszen ez nem csak költséges, de a gyártási folyamatot, időt is jelentős mértékben befolyásolja. Azzal a feladattal bíztak meg, hogy vizsgáljam meg az előmelegítés elhagyásának lehetőségét, és ha lehetséges, határozzam meg azt az optimális technológiát, amely nem okoz repedést, minőségromlást.

A dolgozatom során végigveszem az előmelegítést befolyásoló tényezőket. Meghatározom az elméletben lehetséges technológiákat, és összevetem a gyakorlatban megvalósíthatókkal.

Mivel az előmelegítés meghatározásában döntő szerepet játszik a bevitt hőmennyiség, különböző hegesztési eljárásokkal készült próbavarratokon vizsgálom az eljárások termikus hatásfokának javítási lehetőségeit.

A megfelelő tényezők kiválasztása után több hegesztési lehetőséget is összehasonlítok egy 90×90 mm méretű, S355J2 acél anyagú tömör tengelyen. Vizsgálom a hőhatásövezet keménységét, és repedésvizsgálatot is végzek.

Nagyon fontos, hogy nem csak megvalósíthatónak, de gazdaságosnak is kell lennie az eljárásnak, ezért összehasonlítom a most alkalmazott előmelegítést az új technológiával.

szerző

  • Antal Gergő
    gépészmérnöki
    nappali alapszak

konzulens

  • Dobránszky János
    tudományos tanácsadó, Anyagtudomány és Technológia Tanszék