Regisztráció és bejelentkezés

Cinkhabok előállítása szintereléssel

A fémhabok cellás szerkezetű anyagok, amelyek szilárd fémből és gázzal töltött pórusokból állnak. A pórusok összeérhetnek (nyitott cellás habok), de az is lehetséges, hogy úgynevezett cellafalak elválasztják őket (zárt cellás habok). A fémhaboknak számos alkalmazási területe van: a zárt cellás habokat energia- és hangelnyelésre, illetve teherhordó rendszerekben használják, míg a nyitott cellás habok kiváló szűrők és hőcserélők. A fémhabok mátrixanyaga általában alumínium, de többek között réz-, titán- és magnéziumhabokat is gyártanak.

A biokompatibilis anyagokból készült fémhabok új alternatívát jelenthetnek egyes ortopédiai implantátumok anyagának számára, mivel a habok a csontokhoz hasonló szerkezettel rendelkeznek. Ha biológiailag lebomló biokompatibilis fémből (például magnézium, vas, cink) készített fémhabokat használnánk, akkor olyan anyagot kapunk, amellyel a csontszövet pótolható arra az időre, amíg az eredeti csontszövet visszaépül. A lebomlás következtében nem lenne szükség eltávolítási műtétre, ami számos előnnyel jár.

Dolgozatomban cinkhabok előállításának lehetőségét vizsgálom alacsony hőmérsékletű szintereléssel. A cinkhabok előállítása még mindig meglehetősen korlátozott, eddig olvadásponthoz közeli hőmérsékleten történő szintereléssel, illetve elektrokémiai leválasztással állították elő őket. Az általunk vizsgálni kívánt előállítási módszer, az alacsony hőmérsékletű szinterelés lényegesen gazdaságosabb, mint a korábban említett, már létező alternatívák. Kutatásunk során vizsgáljuk a gyártási paraméterek hatását a cinkhab mechanikai tulajdonságaira, valamint az orvosi alkalmazásoknak megfelelő hab előállításának lehetőségét.

szerző

  • Radulovic Luka
    Gépészmérnöki alapszak (BSc)
    alapképzés (BA/BSc)

konzulens

  • Dr. Wiener Csilla
    adjunktus, Anyagtudomány és Technológia Tanszék

helyezés

III. helyezett